Страници

сряда, 12 февруари 2020 г.

Спагети с лимонови скариди

   В момент на някаква лудост най-вероятно си купих цяла торба замразени бранширани скаридки.От тези миниатюрните.То хубаво, ама като си нямам никаква идея какво да ги правя? Виждала съм ги на салата с майонеза, само че точно такова нещо нито ми се приготвяше, а още по малко ядеше.И след известно чудене, почесване на носа и потриване на челото, реших че такива дребосъци ще минат и заминат, ако ги използвам самостоятелно, ами я да взема да ги сложа към нещо по солидно, че да се нахрани човек като хората.Да е хем нахранен, хем опитал нещо ново и то със скариди.Така някак по засукано да бъде както би казала една възрастна съседка.
   Речено сторено, както пък казваха в добрите стари приказки. Ето какво ми се получи и то се получи толкова добре, че докато се усетя и свърши.Брех! Тази вкусотия да си остане така без да съм я разказала и показала в блога? Няма начин! И ето как последната ми хапка беше заснета и показана.С това обяснявам малкото количество, да не би случайно да си помислите че съм минала на гурме порции.Не, не съм, все още обичам чиниите ми да преливат.Просто така се случи, че бяха толкова вкусни, че едва се спрях на последната права.



Какво използвах за една порция:

спагети
чаена чаша скариди
чаена лъжица масло
чаена лъжица олио
малка скилидка чесън
чаена лъчица настъргана лимонена кора
супена лъжица лимонов сок
супена лъжица готварска сметана
сол

  • Сварявате спагетите, но не докрая.
  • В тиган разтопявате маслото, пускате скилидката чесън разрязана на две колкото да ароматизира маслото.За да не загори маслото добавяте олото.После може да извадите скилидката, а може и изобщо да не сложите,ако не ви е по вкуса този аромат.
  • Пускате скаридите, разбърквате.
  • Добавяте настърганата лимонена кора, лимоновия сок, сметаната.
  • Тъй като скаридите са замразени, те ще си пуснат вода и с лимоновия сок в тигана ще имате доста течност.
  • Затова спагетите ви не трябва да са сварени напълно, защото ще ги добавите при скаридите и те ще се доварят вътре.Така ще попият всички аромати.
  • Изключвате котлона и оставяте пет десет минути всичко вътре.
  • С всяка минута спагетите стават още по-добре овкусени и кремообразни.

И после защо свършиха толкова бързо...






Една обисновена и бърза рецепта за друг вид скариди:









2 коментара:

  1. Чудесна е рецептата. Наистина простите неща са изключителни.
    Светле, не разбрах скаридите размразяваш ли предварително или ги слагаш направо :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ил, направо ги слагам и течността, която пуснат овкусява допълнително и самите спагети.Станаха чудни отвсякъде :)

      Изтриване