Страници

петък, 5 април 2019 г.

Ягодово изкушение или какаов сладкиш с ягоди и извара

    Зная, че гледате и не вярвате на очите си.Направила съм сладкиш.Той дори става за ядене и не само това, ами е и вкусен.Ти да видиш!
   Всичко започна от един храст с невероятни цветове.Още като го видях докато се разхождахме край нашата река и реших, че тези цветове трябва да влязат в някоя снимка.А някак не върви да ги сложа за украса на супа или кюфтета.Трябваше да е нещо красиво и съвършено.А такива обикновено са сладкишите.Не казвам, че този се получи съвършен на вид, но определено хваща окото, нали? А с ягодките снимките станаха така, че и аз много си ги харесвам.Минути за самореклама и лично потупване по рамото :)


   Тъй като съм убедена, че труда на всеки трябва да се цени, дори само идеята да използвам за една рецепта, пак се чувствам отговорна да ви споделя, че вдъхновението ми дойде от  ТУК.



Какво използвах:

Тъй като на сладкишите мен винаги ме плашат точните количества, затова специално мерих и премервах всяко нещо.
Приготвих го в правоъгълна тавичка и мисля, че е по-добре да се реже на правоъгълници/квадрати, отколкото като торта.


!!! Тавичката е тясна с размери около 30 / 10 см и сладкишът не е голям !!!


За какаовата част:
2 яйца
70 грама масло
1 чаена чаша захар
2 пълни супени лъжици какао 
1 чаена чаша брашно
1 чаена лъжичка бакпулвер

За бялата част:
130 грама безсолна, а моята даже и обезмаслена извара
яйце - 1 брой
3 супени лъжици захар
1 пакетче бурбонска ванилена захар

ягоди
/ може и други плодове като малини, боровинки, череши /

Ако ви харесва може да го поръсите с пудра захар, но аз прецених, че дори да изглежда по-добре напудрен на снимка, все пак е по добре да я спестя.






   Сладкиша не е голям и определено не е прекалено сладък.Аз не обичам много сладки и сухи кексове и затова реших да го направя с изварена плънка, която да го улекоти и да го направи по-сочен.
   Сладкиша изобщо не е сложен, просто правите две смеси, които после обединявате.
   Много е важно обаче да имате хубаво какао, такова че още като отворите пакетчето да ви се ароматизира въздуха, а когато изпечете сладкиша аромата му и този на ванилията да се носят навсякъде.


  • В един съд смесваме добре две яйца със 70 грама разтопено масло, чаена чаша захар и двете супени лъжици какао.Добавяме и брашното с бакпулвера.
  • В другия разбъркваме изварата с яйце, три супени лъжици захар (ако обичате да ви е по сладко, увеличете) и цяло пакетче ванилена захар.Ако имате екстракт от ванилия, сложете си няколко капки.
  • В съд за печене, за който вече уточнихме, че е по добре да е правоъгълен или квадратен слагаме готварска хартия за печене,най-вече за да си улесните живота при ваденето на готовия сладкиш.
  • Изсипваме половината какаова смес, а отгоре внимателно слагаме и изварената
  • Върху изварения слой подреждаме нарязани ягодки.
  • Отгоре завършваме с останалата какаова смес
  • Печенето е на 180-190 градуса 35-40 минути.Проверка с нож или шиш за готовност
  • Ако искате след като изстине поръсете с пудра захар.







Сладкишите при мен не са много, но все пак се намирати и то защото са лесни за приготвяне:

















За още повече рецепти и истории, заповядайте във Фейсбук страничката на блога:






2 коментара: