Страници

четвъртък, 25 април 2019 г.

Броколи и сирена на огретен

   То не е било филм или сериал американски, в който да не се изтъкне по един или друг начин колко децата мразят броколи и как родителите се опитват да им ги пробутат с наказания и заплахи, с което само насърчават изобретателността на децата как да ги избегнат.
   Направете им ги както трябва, пък после да видим ще ги ядат ли или няма.Защото и на мен да ми ги сложат полусурови и безсолни в чинията за гарнитура и аз ще се оглеждам за саксия, в която да ги заровя.А понякога не е нужно кой знае какво за да получите прекрасни броколи.Дори само сварени на пара и минати през грил-тиган с малко зехтин и картинката вече е съвсем друга.А ако им сложите и млечен сос със любимите си сирена, никой няма да им се дърпа.



Какво използвам аз:

броколи около 500 грама
прясно мляко - пълна чаена чаша
пушено сирене
топено сирене
синьо сирене по желание, но опитайте малко все пак
кашкавал

За сирената важи правилото колкото повече, по добре, а за кашкавала колкото и да настържете върху огретена, все ще е хубаво.

Понякога за основа на соса използвам и само вода, тогава слагам повече сирене, ако изобщо е възможно да е в повече от това.

  • За да омекнат леко задушавате на пара броколите.
  • Много хора бланшират броколите, но за мен това е голяма грешка, с която има опасност вместо да убедите хората колко са вкусни, да ги откажете от тях.Защото броколите попиват водата и стават водни, а наквасен брокол не е най-добрата хапка в чинията.
  • В малка тенджерка, касерола, тиган или каквото си ползвате наливате прясното мляко.В него настъргвате, натрошавате, начупвате, нарязвате или какъвто вид начин ви е на сърце, всички сирена.
  • На слаб огън ги разтопявате в млякото.Не е задължително да се получи гладка каша, важното е когато залеете с тази смес броколите, да има навсякъде от всички сирена.
  • В тавичка нареждате броколите и ги заливате с млечния сос.Разбъркайте ги за да има сос навсякъде.
  • Отгоре настъргвате кашкавал или нареждате на резени,а може и двете и запичате на 200 градуса докато се запече кашкавала,което е десетина минути.Не се пекат много, защото всичко ви е готово, трябва само да се разтопи и смеси.Внимавайте да не станат на каша.




Броколите може да използвате с пилешко:



Прибавете и карфиол и опитайте този бързосвършващ огретен:



На кюфтенца:






За още рецепти и истории, заповядайте във Фейсбук страничката на блога:












Няма коментари:

Публикуване на коментар