Страници

петък, 18 януари 2019 г.

Зелникът за татко

  
     Зелникът, който са правели в семейството на татко е била семейна баница, защото са я хапвали заедно цялото семейство.Тази баница обаче е приготвяна по малко по-различен начин и причината за това е, че за едно голямо семейство празената плънка нямало как да стигне ако се сложи в баницата, затова запържения праз се слагал в средата на тавата, а около него са завъртали навити кори с малко сирене (или само точени кори).Сядало цялото семейство около тавата, на всеки отрязвали парче и всеки си е гребвал от празената плънка.Малко като за десерт.
   И ето, че в един хубав но студен януарски ден, реших да изпълня едно татково желание да му направя този зелник по начина, по който го знае от детството си.Само че аз вярна на себе си реших, че това няма да е една обикновена баница към която ще има малко праз.Това трябваше да е баница за чудо и приказ и да се говори дълго за нея.Каква скромност от моя страна,нали? Важното обаче за мен е, че татко много я хареса.Пак ще му направя.




      Хубавото на този зелник е, че всъщност е две рецепти в едно.Ако не ви се яде нещо от тесто, може да си направите само праза и обратното.Много често това у нас се хапва само така за обяд или вечеря.Баницата, която завъртях около праза е една от най-хубавите баници, които съм правила.Тя е идеална за моменти когато нямате много кори под ръка или пък имате, но хората които искате да нахраните са повече.Получава се доста плътна и голяма, а в същото време мека и сочна.Нещо като баница-тутманик.
   




За празената плънка:

голям стрък праз
150 грама сирене
препълнена лъжица кисело мляко
препълнена лъжица брашно
олио


За баницата:

точно шест фини кори за баница
три яйца
200 грама сирене (ако ви е много намалете, защото моето беше обезсолено и носеше повече)
чаена чаша (200ml)  кисело мляко с шупнало вътре пакетче бакпулвер
три препълнени лъжици с брашно
две супени лъжици масло за плънката

три супени лъжици масло за намазване
(може да сложите и един жълтък, ако искате наистина красив външен вид)


Празената плънка:
  • приготвяме я като нарежем на ситно праза и го задушим в лъжица олио и малко вода.
  • Като омекне прибавяме натрошено сирене, кисело мляко и брашно.
  • Разбъркваме няколко пъти за да може всичко да се смеси добре.Поръсвам още олио.
Баницата:
  • От посочените продукти трябва да получите гъста смес като за кекс
  • Взимате една кора и намазвате с част от плънката.Мислено или пък нарочно си я запределете на три (или колкото кори използвате).Ама хубаво и добре намазвате, не само да нахвърляте.
  • Слагате отгоре друга кора и чак тогава завивате на руло.Нещо като навит сандвич от кори.
  • Слагате в тавичката като започвате от вън навътре
  • И така две по две и шесте кори.
  • Оставяте свободна следата на тавичката и в нея изсипвате празената плънка.
  • Разтопявате маслото и хубаво поливате с него баницата.По желание слагате и жълтък
  • Печене на 190-200 градуса до готовност.




От старите ленти:




4 коментара:

  1. Чудна е тази баничка, но аз скоро не съм виждала да продават Одрински кори.Наистина са добри за баници.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Аз ползвам само одрински и винаги ги намирам.А баницата е чудесна.

    ОтговорИзтриване