Има ястия,които няма нужда много да се разясняват,обясняват,поясняват.В студен и мрачен зимен ден просто си ги правите,сипвате си една голяма чиния,отрязвате си голяма филия хляб,бъркате в буркана с туршия и/или люти чушлета и после само доволно въздишате.Толкова...
Много обичам да снимам престилките на моите прабаби.Толкова са цветни и прекрасни.На повече от сто години,а цветовете си стоят непокътнати.
Това ястие за мен си е типично зимно ядене.Яде се горещо и винаги е по-вкусно с туршия,кисели краставички и люти чушлета.
Много често го сервират със сварен ориз,но разбъркано с пухкаво картофено пюре,при това допълнително овкусено с чесън мисля,че ще ви хареса повече както на мен.
Какво е необходимо (2 големи порции с допълнително):
месо (може да е свинско или телешко) - около 300 грама
/мисля,че е напълно достатъчно/
грах (замразен) - 2 чаени чаши
малка глава лук
червен пипер - 1 чаена лъжица
доматено пюре - 2 супени лъжици
/или доматена паста 1 супена лъжица/
сос "Уорчестър" - 1 супена лъжица /не е задължителен/
сол,олио
картофи
скилидки чесън
по желание масло за пюрето
Това ястие става и със свинско и с телешко.С телешки джолан става прекрасно.
- Сварявам нарязаното на парчета месо в тенджера под налягане.Обичам да е преварено месото.Особено телешкия джолан като е сварен повечко става просто фантастичен.Но това разбира се е въпрос на вкус.
- Слагам повече вода отколкото са порциите,защото ще използвам тази допълнителна течност за картофеното пюре.
- Нарязвам лука на много ситно и го задушавам в малко олио и вода.
- Добавям доматеното пюре и червения пипер.
- Не е задължително, но добавям и малко сос"Уорчестър".Имам го,мотае ми се в хладилника и го използвам тук и там.
- Прибавям граха.Винаги използвам замразен,защото се сварява много бързо и става като масло когато се сготви.
- Заливам с бульона от месото за две порции.
- За това ястие не правя много сос,затова и течността не е много.Когато граха се свари и остане на мазнина,свалям от котлона.
- Докато граха се готви,в останалия бульон сварявам картофите,заедно с няколко скилидки чесън.Количеството е по желание,аз варя повечко,защото дори да остане, сварените в месния бульон картофи са много вкусни.
- След като се сварят ги намачквам и използвам останалия бульон за да се получи пюре.Не използвам прясно мляко.Посолявам ако е необходимо.Може да се сложи и бучка масло за по наситен вкус.
- Сервирам като разстилам в чинията намачканите картофи,в средата правя кладенче и слагам месото и граха.Ястието го сервирам горещо.Много обичам да си загребвам едновременно месо със сос и пюре.Разкош!
Това ястие си иска и салатка/туршийка.
Затова приготвям според сезона или наличните зеленчуци,а през зимата отварям буркан с туршия и люти чушлета.
Ако моите рецепти ви харесват,а моите истории Ви се четат заповядайте и във фейсбук страничката на блога,ще ми е приятно да се запознаем:
Няма коментари:
Публикуване на коментар