Страници

вторник, 4 ноември 2025 г.

Телешка супа (с месо от буркан)

 



    Намирането на хубаво телешко месо не е лесна работа.Особено тези части, от които стават най-вкусните ястия като ребрата, джолана или моят фаворит, опашката.И тогава на помощ идва консервираното месо.Вече има доста ферми у нас, които отглеждат животни и съответно продават месо или месни продукти и един от тях е месото в буркани.Това, с което трябва да се примири човек е, че то има някакви подправки все пак, но в повечето случаи това са черен пипер и дафинов лист, които аз лично така или иначе използвам при готвенето на месо.Затова видя ли фермерски буркани, купувам си.


    Ако веднъж сте приготвяли телешко ястие с грузинската подправка хмели-сунели, голяма е вероятността винаги да искате да я имате под ръка.Тя е невероятно ароматна и придава уникален вкус особено на телешките супи.
    Разказвайки ви това, предполагам оставате с впечатлението, че и тази супа ще е такава, с което ще прилича на вече описвани от мен.Там е работата обаче, че се оказа, че подправката ми е свършила и се наложи да импровизирам.С което тази супа заслужи мястото си в блога.


Какво използвам:

телешко месо от буркан - всичко в него
глава лук
два картофа
морков
домашният ми микс от сушени зеленчуци - ако нямате сушени зеленчуци, то задължително сложете в супата морков, а малко сушена червена чушка ще добави още аромат
ориз или фиде (не настоявам на едното или другото, както ви харесва)

пет-шест зърна черен пипер
един дафинов лист
магданоз
копър

за застройката две-три супени лъжици кисело мляко с едно яйце (може и без яйце), оцет

сол



Наряваме на ситно лука, морковите и картофите на кубчета.

Когато използвам от сушения микс винаги започвам ястието с него, защото искам да се "отворят" всички аромати.Затова слагам супена лъжица от микса с малко мазнина (ако не искам да има слагам малко вода и кипвам всичко)

Прибавям нарязаните лук, картофи, моркови, заливам с малко вода колкото да се покрият и оставям да попият водата.

Изсипвам месото от буркана и бульон ако има (ако месото е на големи парчета го изсипвам предварително в чиния и го раздробявам).Освен това добре изплаквам буркана с вода, не искам да изхвърлям нищо от него

Доливам вода колкото порции искам и колкото гъста искам да е супата.

Пускам зърна черен пипер и дафиновия лист.

Добавям ориз или фиде 

Посолявам и прибавям нарязани на ситно магданоз и копър

Оставям на слаб котлон да се готви.Ориентир са ми картофите и ориза, ако съм сложила ориз.

Накрая застройвам с кисело мляко и яйце (или само кисело мляко), малко оцет

Допълнение: месото в буркана е готово, но въпреки това аз го добавям по средата на готвенето за да може вкусовете му да се обединят с останалата част на супата.

Рядко го правя със супи, но на тази накрая отново поръсих с пресен магданоз и копър малко преди да махна супата от котлона.Честно казано обичам копъра да е малко повече от магданоза, но това е въпрос на вкус, както и присъсътвието им накрая.









Няма коментари:

Публикуване на коментар