Дали не прекалих с кашкавала? Нееее, няма такова нещо.
Ако сте наминавали наоколо и друг път, може и да са ви попадали други мои подобни зеленчукови изкушения, защото такива рецепти са ми особено любими.
Зеленчуково руло с плънка от крема сирене
А идеята за тази запеканка е от Инстаграм https://www.instagram.com/food_by_lilly/reel/DG3ZT8Hs6ef/?hl=bg
Какво използвах:
две средно големи тиквички
морков
няколко гъбки
перата на зелен лук
червена чушка
глава лук
скилидки чесън
две яйца
150ml прясно мляко
150 грама настърган кашкавал плюс колкото искате още за поръсване върху запеканката
зехтин/ друга мазнина
В повечето ми рецепти количеството на продуктите е само насочващо, защото когато използваме зеленчуци рядко мога да бъда прецизна до грам, но то не е и необходимо
Това ястие се яде леко топло заради кашкавала.Все пак не прекалявайте с него когато поръсвате отгоре, защото ако ви остане и запеканката изстине съвсем кашкавала става като подметка.
Използвах една джаджа за нарязване на големите зеленчуци на лентички, но вие може да настържете на едро ренде или да ги нарежете на пръчици.Но не е добре да са настъргани на ситно... Но пък коя съм аз да ви определям размера.
Взимам тиган, който само напръсквам със зехтин (може и друга мазнина) в който първо разбърквам няколко пъти нарязаните лук и чесън.
После добавям всички останали зеленчуци без перата зелен лук.Идеята е да премахнем излишната течност от тях и все пак малко да ги сготвим.Една две минути не повече.
Посоляваме ги леко.Ако обичате черен пипер може да поръсите малко.
Не слагам подправки, защото обичам така да се каже чистия вкус на зеленчуците с лек аромат на лук и чесън.
Отделно разбиваме яйца с прясно мляко и настъргвам кашкавала.
Смесваме всичко плюс нарязани на пръчици перата на зеления лук и изсипваме в намазнена тавичка.
Печем 20-30 минути докато стегне и леко се запече.
В този момент може да решите дали да поръсите още кашкавал отгоре или да оставите така.
Аз съм кашкавалозависима, така че настъргах и даже прекалих.
Запеканката се оставя да "дръпне" и се яде топла.Много е вкусна поне за мен с лъжица кисело мляко или смес от заквасена сметана и кисело мляко.
Няма коментари:
Публикуване на коментар