Страници

събота, 12 април 2025 г.

Гъби с ориз на фурна

 

   Една рецепта, която майка прочела на телефона си и пресъздала по неин вкус.



Какво използвах:


500 грама гъби (печурки)

една голяма глава лук

един морков

3-4 скилидки чесън

две чаени лъжички сух джоджен

чаена лъжичка мащерка

чаена лъжичка бял пипер

половин връзка магданоз

чаша и половина ориз 1 чашата е с вместимост 200ml)

олио, сол

за заливката:

препълнена супена лъжица брашно

две яйца

300 грама кисело мляко



Задушаваме лука и моркова.

Прибавяме нарязаните гъби.

Нарязани на ситно скилидки чесън.

Подправките.

Посоляваме, добавяме ориза, разбъркваме и прехвърляме в тавичка

Заливаме с вода или бульон, ако имате такъв според ориза.При мен са три чаши.

Когато ориза е сготвен разбиваме яйцата с киселото мляко и брашното на гладка смес и заливаме.

Печем до готовност.

Може да замените киселото мляко с прясно.За мен с прясно мляко ястието става по сочно, но това е въпрос на вкус.

Тези от вас, които не признават ястие без месо, може да добавят сварено такова и вместо вода да използват бульона на това сварено месо.






Няма коментари:

Публикуване на коментар

get this widget