Какво е необходимо:
настъргани моркови - една чаена чаша
настъргана тиквичка - една чаена чаша
настъргана целина - половин чаена чаша
пресен зелен лук - зелената част на два стръка
пресен магданоз - половин връзка
червен пипер- една равна чаена лъжичка
един белтък
брашно - две супени лъжици
сол - една равна чаена лъжичка
олио/зехтин за пържене
За млечния сос / 1ви вариант/
кисело мляко - четири супени лъжици
майонеза - една супена лъжица
магданоз - половин връзка
сол на вкус
2ри вариант - допълнение
кисело мляко - четири супени лъжици
нарязани магданоз и копър - общо две супени лъжици (ако не искате чак толкова зелен,намалете наполовина)
настъргана лимонова кора - една чаена лъжича
лимонов сок - една супена лъжица
сол на вкус
- Смесваме настърганите зеленчуци.Посоляваме и разбъркваме добре.Солта започва да действа и течността от тиквичките и морковите започва да излиза.
- С ръце изтискваме зеленчуците и разбъркваме с белтъка и брашното.Добавяме нарязаните зелен лук и магданоз и червения пипер.Разбъркваме добре и с ръце или с лъжица загребваме от сместта и пържим в предварително загрята мазнина.Ако тигана е незалепващ не е необходимо много,но все пак трябва да има.
- Пържим до златист цвят и готовите кюфтенца вадим върху готварска хартия.
- Към кюфтенцата приготвих и млечен сос от кисело мляко,майонеза и много магданоз като обединяващ вкуса на кюфтетата и соса.
*Кюфтенцата съм приготвяла и печени на фурна.Смесват се по същия начин, но брашното замених със същото количество галета.След като се оформят, се оставят в хладилника за половин час.Пекат се на 190 градуса около 20 минути или докато стегнат.
*Когато правих първата доза посолих накрая и сместта стана много рядка от което пое доста олио при пърженето,затова за втората посолих в началото и изтисках зеленчуците.
*Целината когато е свежа има много наситен аромат и затова не трябва да преобладава,нейното количество е добре да е по-малко спрямо останалите зеленчуци.
Печени на фурна с втория вариант на млечния сос:
Няма коментари:
Публикуване на коментар