Страници

неделя, 6 април 2025 г.

Пролет в чиния: свинско с пресен лук и чесън

 

       Това ястие винаги го приготвям с агнешко месо за да е изцяло пролетно, а и самите аромати на месото, лука и чесъна в допълнение с джоджена са просто перфектна комбинация.

Агнешко с лук и чесън

Ще си кажете сега, ами защо тогава се занимавам със свинско.Ами основната причина това ястие всъщност да е вкусно и с друго месо е джоджена.Тази прекрасна подправка, която в Сливен наричаме гюзум за мен обединява всичко пролетно.Не мога да си редставя да не я използвам когато имам лапад или коприва или правя разни зелени комбинации.За агнешкото месо да не говорим.И поради тази причина реших да приготвя това ястие със свинско и за да порверя дали тези от вас, които не обичат агнешко ще могат да си го приготвят и да получат същото кулинарно удоволствие.Ами получи се!




Какво използвах:

400 грама свинска плешка, която сварих предварително

връзка пресен лук

връзка пресен чусън

глава стар лук

половин домат или две-три чери доматчета

(ако нямате използвайте доматено пюре/салца около супена лъжица)

сладък червен пипер равна супена лъжица

джоджен и сух и пресен

сол и олио


Нарязвам стария лук и бялата част на пресните лук и чесън

В малко олио и вода ги задушавам

Когато поемат прибавям червения пипер, нарязан домат и нарязаните зелени части лук и чесън.

Подправям със сух добре стрит джоджен и нарязани листенца пресен.

Заливам с бульон от вареното месо и оставям всичко да омекне

Малко преди края добавям и месото

Ако преценя, че соса е течен, сгъстявам с препечено брашно или нишесте







2 коментара:

get this widget