И просто ей така есента напомни за себе си, уж е още топло, но задуха ли вятър и от топлото не остава следа.Получава се облечи се, съблечи се.Най болното време за мен.И какво по-добро средство за предпазване от настинки от една гореща супа, която аз си подправям с люто чушле или хрупаме чесън.
Ще си кажете, че какви зелении по никое време през октомври? Ами че то зелено да искате, копривата отново порасна, лапада подаде листа след сушата, а спанака лично отгледан ми намига от две саксии вече втори ден.
Какво използвах:
около 250 грама свинско месо, което в моят случай е под формата на две пържоли
глава стар лук
морков
три-четири скилидки чесън
фиде колкото обичате
коприва, лапад, спанак
сол
олио
червен пипер около пълна чаена лъжичка
много пресен и сух гюзум/джоджен
Сварявам месото предварително заедно с половин глава стар лук, скилидките чесън и моркова (без да го нарязвам)
Посолявам за да ми е солен бульона.Водата е според порциите при мен ообикновено са три с допълнително.
Свареното месо накъсвам на парченца, моркова нарязвам, лука и чесъна пресовам с вилица, да стане на малки парченца.
В тенджера задушавам нарязана останалата половина от лука нарязана на ситно.
Добавям червен пипер за цвят.
Всички зелении които са колкото ви харесва измивам и нарязвам на ситно.Ако искате пък съвсем да съм точна, в нарязан вид зелениите ми са две чаени чаши (ама от големите 250 милилитрови, но пак казвам зеленото се стопява и никога не е излишно, а съотношението е приблизително по равно.Е, няма как да ви кажа със сигурност, може и да има едно две листенца в повече спанак.
Прибавям към лука и червения пипер и разбърквам.Заливам с малко бульон.
Добавям месото, моркова, поръсвам обилно с нарязан пресен гюзум, но и сух.Винаги слагам и изсушен дори да имам пресен, аромата и вкуса стават по силни.
Разбърквам всичко и заливам с бульона, като почти винаги добавям и още малко гореща вода.Винаги ми изглежда малко.
В този момент прибавям фиде, като слагам много.Когато не си намирам хубаво фиде слагам начупени от най-тънките спагети.
В този момент преценявам, ако месото ми имало мазна част и пуснало съответно омазнило бульона, оставям така, но ако е съвсем "постно" тук поръсвам с около супена лъжица олио.
Оставям на слаб котлон само докато се свари фидето, което е малко.
Тази супа е по вкусна притоплена.Всичко е поело ароматите и усещате истинският вкус на тази супа.Ако обаче искате да я хапвате веднага, оставете я да си почине десетина минути.Тя няма да изстине, но ще стане по-вкусна.Аз лично обичам да си слагам оцет или пък ако имам мариновани люти чушлета и слагам от саламурата в супата.Става леко люта и още по-овкусена.
Ще я сготвя с коприва. Имам си прясна коприва. Аз харесвам супите със застройка. Благодаря за предложението.
ОтговорИзтриванеИ аз на почти всички супи правя застройка, но тази беше добра и без и я оставих така, но ако искате застройте я, все пак трябва да стане по ваш вкус!
Изтриване