Страници

петък, 4 октомври 2024 г.

Село: супа с месо и зелении (коприва, спанак, лапад)

 

      И просто ей така есента напомни за себе си, уж е още топло, но задуха ли вятър и от топлото не остава следа.Получава се облечи се, съблечи се.Най болното време за мен.И какво по-добро средство за предпазване от настинки от една гореща супа, която аз си подправям с люто чушле или хрупаме чесън.



   Ще си кажете, че какви зелении по никое време през октомври? Ами че то зелено да искате, копривата отново порасна, лапада подаде листа след сушата, а спанака лично отгледан ми намига от две саксии вече втори ден.


Какво използвах:


около 250 грама свинско месо, което в моят случай е под формата на две пържоли

глава стар лук

морков

три-четири скилидки чесън

фиде колкото обичате

коприва, лапад, спанак


сол

олио

червен пипер около пълна чаена лъжичка

много пресен и сух гюзум/джоджен




Сварявам месото предварително заедно с половин глава стар лук, скилидките чесън и моркова (без да го нарязвам)

Посолявам за да ми е солен бульона.Водата е според порциите при мен ообикновено са три с допълнително.

Свареното месо накъсвам на парченца, моркова нарязвам, лука и чесъна пресовам с вилица, да стане на малки парченца.

В тенджера задушавам нарязана останалата половина от лука нарязана на ситно.

Добавям червен пипер за цвят.

Всички зелении които са колкото ви харесва измивам и нарязвам на ситно.Ако искате пък съвсем да съм точна, в нарязан вид зелениите ми са две чаени чаши (ама от големите 250 милилитрови, но пак казвам зеленото се стопява и никога не е излишно, а съотношението е приблизително по равно.Е, няма как да ви кажа със сигурност, може и да има едно две листенца в повече спанак.

Прибавям към лука и червения пипер и разбърквам.Заливам с малко бульон.

Добавям месото, моркова, поръсвам обилно с нарязан пресен гюзум, но и сух.Винаги слагам и изсушен дори да имам пресен, аромата и вкуса стават по силни.

Разбърквам всичко и заливам с бульона, като почти винаги добавям и още малко гореща вода.Винаги ми изглежда малко.

В този момент прибавям фиде, като слагам много.Когато не си намирам хубаво фиде слагам начупени от най-тънките спагети.

В този момент преценявам, ако месото ми имало мазна част и пуснало съответно омазнило бульона, оставям така, но ако е съвсем "постно" тук поръсвам с около супена лъжица олио.

Оставям на слаб котлон само докато се свари фидето, което е малко.

Тази супа е по вкусна притоплена.Всичко е поело ароматите и усещате истинският вкус на тази супа.Ако обаче искате да я хапвате веднага, оставете я да си почине десетина минути.Тя няма да изстине, но ще стане по-вкусна.Аз лично обичам да си слагам оцет или пък ако имам мариновани люти чушлета и слагам от саламурата в супата.Става леко люта и още по-овкусена.




2 коментара:

  1. Ще я сготвя с коприва. Имам си прясна коприва. Аз харесвам супите със застройка. Благодаря за предложението.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз на почти всички супи правя застройка, но тази беше добра и без и я оставих така, но ако искате застройте я, все пак трябва да стане по ваш вкус!

      Изтриване