Страници

четвъртък, 9 юни 2022 г.

Царевичен кекс с тиквички

    

    Да му се ненадяваш на този кекс.Аз честно казано изобщо не очаквах, че нещо ще излезе от него.А то сочно, меко, вкусно.И както нямах намерение да пиша рецепта, то вече се налага.И то не само заради вас, ами и аз да си я имам.




Какво използвах:


две средноголеми тиквички

три яйца

половин чаена чаша кисело мляко (чашата е с вместимост 200ml)

равна чаена лъжичка бакпулвер

150 грама сирене

листенца пресен джоджен

царевично брашно - 3 до 5 препълнени супени лъжици





  • Тиквичките ги настъргах и отцедих добре.
  • В купа сложих три яйца.
  • Прибавих натрошено сирене.Разбърках.
  • Прибавих киселото мляко с бакпулвера (нека да е шупнала сместта)
  • Следват настърганите тиквички.
  • Накълцах на ситно няколко листенца пресен джоджен и ги добавих в сместта.
  • Прибавих четири препълнени лъжици царевично брашно.Тук слагам приблизителност в количеството, защото заради яйцата или киселото мляко, може да получите по-рядка или по-гъста смес.Важно е да сгъстите като кексова смес.Не трябва да е много гъсто.
  • Изсипах във форма за печене върху хартия за печене.
  • Пекох на 200 градуса около 40 минути, но на 30тата проверете със шиш или нож.Ако излиза чисто, готов е кекса.
  • Изваждате върху скара или махате хартията.
  • Оставете кекса да се охлади добре.


2 коментара:

  1. Светле,
    много сполучлив кекс правя с царевичен грис и пшенично брашно в равни части.При теб се е получил прекрасен кекс.Впросът ми е само царевично брашно ли използваш ? Или добавяш и царевичен грис ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Само царевично брашно, ако ползвах нещо друго щях да го напиша.Благодаря, Ели, много вкусен се получи, но и брашното ми е много хубаво :)

      Изтриване