Реших да събера на едно място четирите най-любими ястия с патладжан, които приготвям през цялото лято, защото аз много, ама много обичам патладжан.И докато в детските ми години патладжана се правеше само по два начина, пържен или на имам баялдъ, то през годините по един или друг начин се родиха още рецепти, които ми станаха любими.Те са представяни вече в блога и се надявам, че са станали любими и на много от вас.
Имам баялдъ.Разкошните патладжанени лодки пълнени с лук, чесън, морков и т.нат. по които имама някога припаднал за да даде име на едно от най-вкусните и обичани летни ястия.
- Измиваме добре патладжаните.Разрязваме ги наполовина.
- Намазваме ги с мазнина (олио или зехтин), щипка сол върху всяка половинка и ги печем в силно загрята фурна, ако имате вентилатор нека е включен.При мен отнема около 15 минути.
- Когато омекнат ги вадим от фурната и с лъжица изгребваме вътрешната част.
- Смесваме я с натрошено сирене и майонеза.По желание пресен магданоз.
- Разпределяме в патладжаните получената плънка.
- Върху всеки нареждаме парченца домат и резени кашкавал.
- Връщаме във фурната и печем още десетина минути докато се разтопи кашкавала.
- Тъй като фурната е силна аз я спирам на петата минута и оставям патладжаните вътре.
- Хапват се топли, в никакъв случай горещи.
Пълнени патладжани с месо и зеленчуци.Тази рецепта се получи уникално вкусна когато леко изстина.Плънката с риган стана разкошна и дори без патладжана, но с него всичко стана просто божествено.
Какво използвах:
количествата са приблизителни и като разгледате рецептата ще видите, че от точности няма нужда, тъй като и патладжаните ви ще са с различна големина
патладжани
сварено свинско месо
червени чушки
консервни домати
лук
чесън
олио
повечко риган
сол и черен пипер
- Патладжаните ги разрязвате наполовина.Може да ги обелите предварително, но ако искате само ги измийте добре.
- Нареждате половинките в тавичка върху хартия за печене.
- Поръсвате ги с олио и сол и ги слагате да се пекат на силна фурна.Налейте и малко вода около тях, нищо че има хартия.
- Когато омекнат, намачквате с вилица средата и оформяте лодка.Ако има семена може да ги отстраните.
- Докато патладжаните се пекат, приготвяте плънката.
- Месото ми е сварено предварително.
- В малко олио задуших нарязани най-произволно лук, чесън и чушки (зелени и червени)
- Нарязах и консервни домати.Могат да са и други, просто аз имах такива
- Добавих накъсано на парченца месото
- Поръсих с повечко риган.
- Посолих и наръсих и малко черен пипер.Налях малко вода ( ако имате бульон от свареното месо,използвайте от него).Разбърках и оставих малко да омекнат зеленчуците.
- Пълните лодките с плънка и връщате във фурната, която сте намалили на 200 градуса.
- И патладжаните и плънката са готови, затова само оставяте пет-шест минути да се пекат.
- Не се ядат веднага горещи, нека малко се охладят и поемат ароматите.
Патладжани с доматен сос на фурна.В това ястие признавам ви много обичам доматения сос, толкова че след като го открих си правих само него.
- патладжаните се почистват, нарязват, посоляват и отцеждат от горчивия сок колкото се може повече.Горчив патладжан може да ви отрови цялото ястие после.Затова и не купувам големи патладжани,за да нямат много семена.
- отцедените патладжани се изпържват /може и да се запекат на грил тиган/
- лука и чесъна се нарязват и задушават в малко олио
- прибавят се нарязани на кубчета домати и се задушават и те /ако използвате от консерва, не слагайте сока, само доматите/
- когато се задушат се налива прясното мляко и се посолява /ако ви е кисело, добавете малко захар/
- в съд за печене на дъното се слага от доматения сос, колкото да го покрие
- нареждат се патладжани
- отгоре се наръсва с натрошено сирене и се залива с доматения сос
- в зависимост от съда ви може да го направите на няколко пласта или само един.При мен са два слоя.
- отгоре поръсвате с магданоз и покривате с капак или фолио и печете в загрята на 180 градуса фурна 30-40 минути.Може да ви се вижда много тъй като всичко вътре е готово,но идеята е да се спои всичко и патладжаните да станат "като мозък".
- готовото ястие го оставяте покрито десетина минути след като го извадите от фурната
- при сервиране може да поръсите с пресен магданоз.
Няма коментари:
Публикуване на коментар