Страници

петък, 9 юли 2021 г.

Патладжан със сирена на фурна

Има бързи рецепти с патладжан, но тази си е наистина експресна.Само трябва да преглътнете включването на фурната в летен ден и горе долу за малко повече от половин час ще имате вкусно лятно ястие.



   
   Все повече ми допада начина да се изпече патладжана във фурната, да се притисне вътрешната част, да се сложи планка и готово.Не сеналага отцеждане на патладжаните, не се налага издълбаване, не се налага пържене.Ако се притеснявате, че патладжана ще ви горчи, когато го изпечете просто ще премахнете частта със семената и готово.
   Тази рецепта съм я виждала в нарязан вид.Нарязват патладжана на кръгчета, пекат ги и върху всяка слагат плънка.Само че така се разсипва всичко и затова аз реших да направя добрите стари лодки, в които плънката винаги си стои на място.



Какво използвах:

както виждате точни количества не са ви необходими, защото зависи от големината на патладжаните, от това колко и какви сирена искате да сложите в тях

Преценявайте на око и спокойно, няма как да сбъркате!


патладжани

ементал/ моцарела

кашкавал

домат

галета

сух босилек

зехтин

пресен босилек

сол



  • Включвате фурната поне на 220 градуса с вентилатор.
  • Измивате патладжаните.По желание ги обелете.
  • Разрязвате на половина по дължина.
  • В тавичка с хартия за печене нареждате половинките.
  • С четка намажете със зехтин и поръсете със сух босилек всяка половина.С четката притиснете босилека да си остане върху патладжаните.Поръсете със сол, но не много, защото плънката ни е със сирена, а те сасолени.Но все пак искаме овкусени и самите ни патладжанени лодки.
  • Докато патладжаните се пекат нарежете сирената, домата ( за да няма излишна течност може да махнете семената и да попиете с хартия), накъсвъте пресния босилек.
  • Смесвате сирената, домата и разбърквате с галета.За плънката на тези два патладжана съм използвала една препълнена супена лъжица.Нека хубаво се покрият с галета пордуктите за да отнемат от излишната течност.Прибавяте и босилека.Ако използвате моцарела, трябва добре да попиете течността от нея.
  • Проверявате патладжаните и ако са изпечени, което означава омекнали (аз ги бода с нож или вилица) с вилица просто притиснете вътрешноста, така че да оформите лодки за пълнене.Ако патладжана има семена и се притеснявате, че ще ви горчат може да ги отстраните.
  • С лъжица пълните лодките като гледате всичко да си е в патладжаните.
  • Връщате във фурната и запичате.Тъй като фурната е силна това става много бързо.Аз дори изключвам след пет минути фурната и оставям на вентилатор само, температурата е достатъчна.
  • Тези патладжани не се ядат горещи, но и в никакъв сучай студени.Знаете, че кашкавала като изстине след като се е разтопил не е много вкусен.Трябва да са топли.





Няма коментари:

Публикуване на коментар