Страници

петък, 23 август 2019 г.

Водопад "Скока" до село Калейца

   Много обичам природата и много бих искала да прекарвам повече време сред нея, но не винаги ми се получава.Понякога е от мързел (нямам оправдание за това), понякога е защото природата колкото и достъпна, има моменти когато си трябва превозно средство за да я достигнеш.Не говоря за балкана, който ни е в задния двор, а за тези места, които са по-далече и стоят в един дълъг списък с желание за посещение.Затова където и да ходим, има ли възможност да се отметне някоя природна забележителност по пътя, винаги я включвам в програмата.Като този водопад, наречен "Скока".
   Водопадът не е голям, някъде казват 8 метра, другаде 12.В един сезон има повече вода, в друг по-малко.Достигането му не е трудно, въпреки че си има малко ходене.Но то пък вече си е голяма глезотия да слезете от колата и да цопнете под водопада.Трябва си ималко природно изживяване.
   Тук няма да ви отнеме много време, но ще ви достави удоволствие, защото ... ама вижте го само колко е фотогеничен, особено с тази стълба оставена преди незнайно колко време и от незнайно кой човек и тази прекрасна зелена вода.
  Накратко пътя, който ви трябва е за Троян. Там ще видите табели за село Калейца и за водопада.Преминавате през цялото село, което учудващо за мен никак не е малко.Табелките ще ви насочват, но така или иначе пътя е само напред.След селото има едно по-широко място, където да оставите превозното средство и продължавате пеш.Ще видите табела за една зимна пътека, но като видите високите треви, даже няма да се изкушите да я проверите.Продължавате си напред.
   Достигате до широка поляна с пейки и беседка.Оттук може да видите водопада отгоре, но това не е достатъчно.Изобщо не си и помисляйте да спирате.Продължавате по пътеката и стигате реката.Да, трябва да преминете реката, но това да не ви притеснява.Тя не е голяма и като се загледате ще видите, че има достатъчно камъни по които да се предвижите, без дори да си намокрите и подметките.Все пак, ако сте с токчета или джапанки, не е добра идея да си правите експерименти.Но предполагам, че щом сте се озовали на това място, не сте от хората които тръгват по такива места с точкета и джапанки.Пътеката продължава в обратна посока леко нагоре после има малко спускане към реката покрай която  като повървите и след минутка ще видите и водопада.Правите си снимки и тръгвате обратно.Нищо сложно, а много приятно.
   Съвсем малки усилия, максимум наслада от това място.
 














Щом сте в този район, има какво още да разглеждате.

Не пропускайте тази много специална махала до Орешак:









Няма коментари:

Публикуване на коментар