Страници

петък, 22 февруари 2019 г.

Шотландски скрити яйца и шотландски гледки

   Мислех,че се захващам с нещо лесно и елементарно,но се оказа че не е точно така. Така де, сваряваш яйца завиваш ги в смляно месо с някакви подправки и готово.Оказа се, че в оригиналната си версия доколкото изобщо има такава след многото разгледани рецепти, шотландците и изобщо на Острова не използват мляно месо, в което да слагат подправки, а използват наденици.Махат обвивката, размесват пълнежа добавят още нещо и тогава завиват сварените яйца.В такъв случай както и да ги опиша, на всички ще ни се получат различни, защото няма как да използваме едни и същи наденици.Това обаче всъщност не е недостатък.Дори да се придържаме към оригинала, всеки ще си използва любимите наденици или аромати, но никой няма да ни обвини, че не сме се придържали към оригинала.Накрая дори не ги изпържих, ами ги изпекох, с което рецептата съвсем "замина", но важен е резултата в края на краищата.




Какво е необходимо за 3 броя яйца:

три яйца 
две парчета наденица по възможност овкусена за още повече аромат и вкус
мащерка - една чаена лъжичка
пресен магданоз
малка глава лук
галета

Ако наденицата ви не е овкусена то предлагам следните подправки: кимион, индийско орехче,черен пипер.

Ако не мога да ви впечатля с това, че може да имате интересно ястие, то няма как да пренебрегнете това, колко цветно може да изглежда при сервиране.

Доста рецепти изчетох и приготвяни от наши кулинари и чужди и всеки беше предпочел да използва любими подправки, но най много се повтаряше мащерката, така че сложих от нея.

Ако нямате наденица, никой няма да ви направи забележка, определено не и аз.Просто си смесете смляно месо и готово

И за да ви объркам още повече, ще спомена, че и лука не е задължителен, но както се казва в една култова фраза от един любим филм:
"Аз, например може и да не съм прав, но кюфтета без лук не ги одобрявам"


  • Сварявате си яйцата.Както с подправките и тук няма ограничения.Ако обичате рохки, сварете малко, ако ги искате твърди, варете повече.Аз заложих на по твърдо сварени, но си мисля другия път да не са чак толкова.Действах повече с идеята за хубава снимка като се разреже готовото яйце.
  • Обелвате наденицата и я смесвате с нарязан на ситно лук и магданоз.Добавяте мащерка.Ако в наденицата ви няма подправки, тук е мястото да сложите (кимион, индийско орехче, черен пипер биха били моите)
  • С добре омесената смес завивате свареното яйце.Хубавичко притискате и овалвайте, за да не "цъфне" докато го печем.
  • Оригиналните шотландски кюфтета ги пържат, но аз моите ги изпекох на фурна.То така и така няма нищо абсолютно точно в тази рецепта, защо да спазя точно това.
  • Така че само ги овалях добре в галета за хубава коричка и пекох на 220 градуса 20-25 минути.
  • Сервирайте със салата, а може и да си направите сандвич, като нарежете яйцата на филийки,с малко горчица или майонеза, ще е много добре.Тази рецепта така или иначе се получи особена, защо сервирането да е нормално.





   И понеже стана дума, че родната страна на тези скрити яйца е Шотландия, не можах да се сдържа и да не сложа малко попътни снимки от тази прекрасна страна.Нейните зелени ливади и стотици хиляди бели пухкави овчици.
   А за столицата Единбург показвам и разказвам:










Ако рецептите, които споделям Ви харесват, ще съм ви благодарна, ако ги споделите и вие.



Заповядайте и във Фейсбук страничката на блога:






Няма коментари:

Публикуване на коментар