Страници

неделя, 12 януари 2025 г.

Зимна паста с наденица и още нещо

 

       Защо нарекох една паста зимна ще разберете когато стигнете до описанието на продуктите и начина на приготвяне.Освен това си беше един зимен януарски ден, в който след разходка приготвих тази вкусна паста, която хапнах още гореща.
Докато  описвам начина на приготвяне ще ви разкажа и за няколко момента, които смятам за важни при приготвянето на паста и подобен сос с месо.



Какво използвах:

паста - 250 грама 

една сурова наденица (за суджук), която е овкусена с подправки

две-три супени лъжици доматена салца

(или половин малка кутия консервирани домати нарязани)

две чаени лъжички паприка

чаена лъжичка пул пипер

чаена лъжичка сушен босилек

(моят си е домашно изсушен и когато се стопли, той буквално се разлиства в ястието и честно казано няма нищо общо с този от магазина.Затова когато си купувате свеж босилек и ви останат листенца, сушете си ги и ги събирайте в бурканче)

две-три скилидки чесън пресовани или една препълнена супена лъжица сушен чесън (но само ако имате истински, разни измислени сушени само ще ви развалят вкуса!

сол за варенето на пастата


При мен се включват и двата котлона.На единия кипвам подсолена вода и слагам пастата, а на другия приготвям соса и после в същия съд добавям пастата за да се досготви в соса.Дали ще го направите или не, не мога да ви се бъркам, но веднъж ако сложите полуготовата паста да се довърши в самият сос ще видите колко по вкусно е, отколкото, ако пльокнете пастата в чиния и отгоре сложите от соса.Първо няма начин да разбъркате в чинията всичко и второ готвена в сос пастата попива всеки вкус и негов аромат.

Използвам голям тиган в който надробявам суровата наденица на малки парченца.Ако беше мляно месо щях да го разбъркам предварително с малко вода и докато се готви да стане на трохи.Но сега накъсвам наденицата и я зядушавам на среден котлон.Това реално си е суджук в който има достатъчно мазнина и не ви трябва олио или нещо друго.Дори в един момент когато от наденицата се отдели прекалено много мазнина, аз я отстранявам.Накланям тигана, мазнината отива в единия край и там слагам кухненска хартия с която попивам тази излишна мазнина.Ако искате да си я запазите за друго ястие, може да си я отлеете в купичка примирно, но аз я махам.

Когато парченцата наденица са готови прибавям доматената салца, паприката, пул пипера, сушения босилек.Разбърквам и доливам един черпак от водата където се вари пастата.Искам соса да се готви, а не да се запържи.

Допълнение: опитайте и ако ви е кисело прибавете малко захар, обичам мусковадо защото прибавя леко трапчив вкус.

Ако пастата е почти готова я прехвърлям в тигана при соса, разбърквам и добавям още от горещата вода.Слагам капак и оставям да поеме от соса.Това не отнема много време.

Тази паста трябва да се яде веднага, защото дори да не се готви тя поема и поема от соса докато стои и как да го кажа, започва да изсъхва когато вече няма течност.Ще имате преварена но суха паста.Разбира се положението се спасява като поръсите малко зехтин.Ако ви изглежда, че слагам малко домати то е защото това не е паста с доматен сос, тук е важно аромата от суджука, паприката...

Сервирам с пармезан или настърган кашкавал.Аз обожавам кашкавал и си го слагам навсякъде, но в случая пармезана много добре допълва точно тази паста.

Още един съвет, не изхвърляйте водата от варенето на пастата докато тя не свърши.Ако ви остане паста, оставете я в съда в който я готвехте и когато ще я ядете стоплете я и добавете съвсем мъничко вода, да "събуди" соса.




И ако си мислите, че това е всичко, заблуждавате се.Защото когато сложих да варя пастата, сложих целия пакет и така с половината имах обяд, с останалата десерт.Добрите стари макарони на фурна, които в моето семейство се приготвят така:

Сварените макарони се разбъкват със сирене.

Слагат се в тавичка и се заливат със смес от прясно мляко в което е разтворена захар и ванилия и яйца, бучка масло.

В конкретния случай на 250 грама паста/макарони слагам около 100 грама сирене и смес от 250ml прясно мляко с 2-3 супени лъжици захар и пакетче бурбонска ванилена захар, три яйца.Без масло.

За още по сладко и вкусно отгоре поръсвам и захар (не и този път)

Пека докато стегне и отгоре се запече и даже леко прегори.



Няма коментари:

Публикуване на коментар