Страници

петък, 21 октомври 2022 г.

Божественяшки кюфтета със сос


Признавам си и не ме е срам да си го кажа, но днес топих доста хляб.Бял, топъл и мек.И не ми стана виновно.Защото аз съм на мнение, че човек няма да отслабне от това, че не е изял филия хляб.По лошо е да стоите и да я мислите тая филия и в повечето случаи в един момент ще изядете две.По добре си я изяжте, комбинирайте с нещо за баланс, направете си една дълга разходка и както казват индийците, душата ви ще се намести, а в моето семейство се казва, душата ми си дойде на мястото.Та така де, причината за филията селски хляб (споменах ли, че е селски?) бяха едни божественяшки кюфтета със сос.Мисля точно така да ги кръстя.После с Даро отидохме на езерото и навъртяхме десет километра и снимахме лебедите.Има и такива дни, в които има хляб и кюфтета...със сос.И хляб.


   Тази рецепта е импровизация или по скоро комбинация от различни ястия с кюфтета, които често се приготвят у нас.Започна като една идея, премина в друга и накрая се получи голяма вкусотия, затова и влиза директно в блога.Добре, че я записах веднага, защото като всичко, което се прави на момента имаше опасност да забравя това и онова.


Какво използвах:


мляно месо - 300 грама

 глава лук

магданоз около супена лъжица нарязан

филия хляб

кориандър кафяна лъжичка

кимион кафяна лъжичка

три супени лъжици ориз



домат, чушка (червена при мен, защото повече ги обичам), десетина скилидки чесън

вино - една две супени лъжици

чаена лъжичка червен пипер

сол

босилек, риган 

(може да си сложите в соса вашите любими подправки)


брашно

олио и масло


  • Смесваме добре каймата с подправките, хляба, ориза.
  • Оформяме не много големи кюфтенца, които овалваме в брашно и оставяме в хладилника за около половин час
  • През това време в супена лъжица олио и супена лъжица масло ( може да е само олио) задушаваме лук и  чесън, нарязани на ситно и чушки нарязани на лентички
  • Като омекнат добавяме една-две супени лъжици вино.
  • Когато течността се изпари добавяме обелен и накълцан на ситно домат ( щипка захар, ако домата е кисел и не обичате кисело)
  • Подправя се със щипки сух босилек и риган, но тъй като това ястие си е импровизация, може да си сложите вашите любими подправки
  • Всичко се задушава добре, добявя се червен пипер, две лъжици брашно и се налива топла вода около чаена чаша.Посоляваме.
  • Взима се тиган или плитка тавичка и се нареждат кюфтенцата, заливат се с готовия сос, слага се капак и се оставя да се готви до готовност на кюфтенцата, което е около 25-30 минути на слаб котлон.Не трябва да врят и кипят.
  • Кюфтенцата трябва да са покрити със соса в началото.Затова според тях преценете в какъв съд да ги готвите.Не забравяйте да покриете с капак.


И разходката на кюфтетата:

















5 коментара:

  1. Светле,
    на това ястие по нашия Варненски край името му е писюр кюфтета.Сосът го правим с домати, понякога и зеленчуци от консервиран гювеч.Без пиперки.Класиката е с доматен със с лук и магданоз.А кюфтетата са винаги с ориз и подправки.Без да се добавя хляб.Прекрасно ястие се получава.Задължително и в соса , и в кюфтетата слагаме чубрица.И твоя вариант е чудесен.Особено сега когато времето се позастуди.
    Поздрави, бъдете здрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Знаеш, че повечето българи сме традиционалисти, особено по-старите и си ползваме нашите подправки
    , е
    Понякога и други
    .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма лошо, но така се пропускат ястия които наистина си заслужават да бъдат опитани :)

      Изтриване
  3. Чудесно ястие.Често го приготвям. Слагам си и чушка и подправки. Поначало в соса слагам, индийско орехче и карамфил. Разходката след храна е нещо приятно и задължително!

    ОтговорИзтриване