Честно казано не мога да реша кое заглавие повече му отива на това ястие.Май най му отива "Голямата свинска вкусотия".Защото наистина стана много вкусно.И това, че най-официално влиза в блога всъщност го доказва, защото аз ястия, които не ми харесват, само за идеята да ги има тук не ги споделям.А на това си облизах пръстите, съвсем буквално, защото в един момент си дърпах парченца от тавата с пръсти.Така де, да пробвам как е.
един килограм свински врат цяло парче
картофи
червени и зелени чушки
лук
скилидки чесън
сос за барбекю - две супени лъжици
кетчуп - една супена лъжица
лимонов сок две супени лъжици
олио/зехтин две супени лъжици
тъй като може и да нямате от тези сосове за барбекю, може да го замените с една супена лъжица сладък червен пипер
чили на прах по желание
олио за поръсване
сол
Както сте разбрали от продуктите, това не е просто нарязано месо със зеленчуци, а намазано с марината месо със зеленчуци.
По желание и според това колко е мазно месото, може да сложите ленти суров бекон.Подчертавам суров, защото обработения си има сол, има си аромат и тогава ястието ще е по-различно, но пък ако обичате така, използвайте такъв.
- Първо започваме с това, че нарязваме месото.Нарязвате го така, че да не стигате докрай.Получете нещо като ветрило.По крайния резултат си представете как трябва да е.
- Нарязвате картофите, чушките и лука на филийки.Обелвате си скилидки чесън.
- В една купичка смесвате соса за барбекю (червения пипер ако нямате такъв), кетчупа, лимоновия сок, олиото или зехтина, посолявате.Разбърквате тази марината и дали с четка или ръце намазвате цялото месо.Не само отгоре, но и между разрезите.Нека има навсякъде.Не е задължително да тече от марината, просто да е намазано.
- Оставете го да си почине така известно време.Не е необходимо да е цяла нощ, а примерно намазвате го и тогава започвате да си приготвяте зеленчуците, да включите фурната.
- В разрезите нареждате лука, картофите, чушките.Тук там сложете и скилидките чесън.
- Полученото ветрило може надлъжно да го завържете с канап, но аз предпочетох да нарежа още картофи и да подпра с тях месото.Друг начин е да печете в по-тясна тавичка, но ако питате мен, най добре хубаво наредете картофки от всички страни.
- Най-отгоре поръсете с олио и покрийте добре с фолио.
- Час и половина на 200 градуса.Открийте и проверете.Аз правя проверка като пробождам с нож и ако си минава гладко и лесно на няколко места, месото е готово.
- Оставете без фолио, открито още 20-30 минути да се запече, но внимавайте да не прегорят зеленчуците.Същите тези зеленчуци, а и месото са направили сос, с който може да облеете всичко за да не изсъхва.
- Спирате фурната, отваряте вратата ѝ или вадите тавичката и отново покривате с фолиото и оставяте най малко десет минути месото да си почине.Трябва да е покрито за да не изпръхва и да остане сочно.
- Ароматни парчета месо, попили от маринатата, която ги е направила крехки, а зеленчуците и най вече лука, чесъна и чушките добавят аромат във всяка хапка.Това ще имате накрая в чиниите си.Надявам се да ви хареса колкото и на мен.
Няма коментари:
Публикуване на коментар