Страници

понеделник, 8 ноември 2021 г.

Редено свинско печено или печено свинско на ветрило

 

   Честно казано не мога да реша кое заглавие повече му отива на това ястие.Май най му отива "Голямата свинска вкусотия".Защото наистина стана много вкусно.И това, че най-официално влиза в блога всъщност го доказва, защото аз ястия, които не ми харесват, само за идеята да ги има тук не ги споделям.А на това си облизах пръстите, съвсем буквално, защото в един момент си дърпах парченца от тавата с пръсти.Така де, да пробвам как е.




Какво използвах аз:

един килограм свински врат цяло парче
картофи
червени и зелени чушки
лук
скилидки чесън

сос за барбекю - две супени лъжици
кетчуп - една супена лъжица
лимонов сок две супени лъжици
олио/зехтин две супени лъжици
тъй като може и да нямате от тези сосове за барбекю, може да го замените с една супена лъжица сладък червен пипер

чили на прах по желание
олио за поръсване
сол



   Както сте разбрали от продуктите, това не е просто нарязано месо със зеленчуци, а намазано с марината месо със зеленчуци.
   По желание и според това колко е мазно месото, може да сложите ленти суров бекон.Подчертавам суров, защото обработения си има сол, има си аромат и тогава ястието ще е по-различно, но пък ако обичате така, използвайте такъв.



  • Първо започваме с това, че нарязваме месото.Нарязвате го така, че да не стигате докрай.Получете нещо като ветрило.По крайния резултат си представете как трябва да е.
  • Нарязвате картофите, чушките и лука на филийки.Обелвате си скилидки чесън.
  • В една купичка смесвате соса за барбекю (червения пипер ако нямате такъв), кетчупа, лимоновия сок, олиото или зехтина, посолявате.Разбърквате тази марината и дали с четка или ръце намазвате цялото месо.Не само отгоре, но и между разрезите.Нека има навсякъде.Не е задължително да тече от марината, просто да е намазано.
  • Оставете го да си почине така известно време.Не е  необходимо да е цяла нощ, а примерно намазвате го и тогава започвате да си приготвяте зеленчуците, да включите фурната.
  • В разрезите нареждате лука, картофите, чушките.Тук там сложете и скилидките чесън.
  • Полученото ветрило може надлъжно да го завържете с канап, но аз предпочетох да нарежа още картофи и да подпра с тях месото.Друг начин е да печете в по-тясна тавичка, но ако питате мен, най добре хубаво наредете картофки от всички страни.
  • Най-отгоре поръсете с олио и покрийте добре с фолио.
  • Час и половина на 200 градуса.Открийте и проверете.Аз правя проверка като пробождам с нож и ако си минава гладко и лесно на няколко места, месото е готово.
  • Оставете без фолио, открито още 20-30 минути да се запече, но внимавайте да не прегорят зеленчуците.Същите тези зеленчуци, а и месото са направили сос, с който може да облеете всичко за да не изсъхва.
  • Спирате фурната, отваряте вратата ѝ или вадите тавичката и отново покривате с фолиото и оставяте най малко десет минути месото да си почине.Трябва да е покрито за да не изпръхва и да остане сочно.
  • Ароматни парчета месо, попили от маринатата, която ги е направила крехки, а зеленчуците и най вече лука, чесъна и чушките добавят аромат във всяка хапка.Това ще имате накрая в чиниите си.Надявам се да ви хареса колкото и на мен.




Няма коментари:

Публикуване на коментар