И като дойде октомври, че като се почне едно тиквено нашествие, няма измъкване.Тиквите са навсякъде.Отворете произволно десет кулинарни блога и ще видите в октомврийското им съдържание поне една рецепта с тиква.Което действа много вдъхновяващо, не само човек да опита нещо с тиква, ами да предложи и свой вариант.
До този момент при мен тиквата присъства предимно в солени ястия.Имам си супа, много обичам да слагам парчета тиква в гювечите по това време, но трябваше поне веднъж да опитам тиква и в нещо сладко.Да ви призная честно точно в този вариант, в който я използвах едва ли ще повторя.В канелените рулца се усеща канелата, маслото, но не и тиквата, освен да придаде приятен жълт цвят на тестото.
За мен най-вкусни винаги ще си останат канелените скандинавски кифлички, но както казах, един кулинар трябва да е опитал повече рецепти за да си реши, кои са му любими.
---- > КАНЕЛЕНИ КИФЛИЧКИ, СПОМЕН ОТ СКАНДИНАВИЯ
За вдъхновение и насоки използвах тази рецепта: https://www.kulinarno-joana.com/2021/02/kaneleni-rulca-s-tikva/
Какво използвах аз:
четвърт кубче прясна мая / пакетче суха/
100 ml топло прясно мляко
четири препълнени супени лъжици захар
едно яйце
5-6 супени лъжици олио
150 грама тиквено пюре
щипка сол
350 грама брашно
две супени лъжици меко (само меко, не трябва да е разтопено) масло, захар и канела
Допълнение:
Имайте под ръка още брашно.Причината да ви предупреждавам за това е, че всичко зависи колко течно ви е тиквеното пюре.Първия път когато ги приготвих тиквата ми беше печена, почти без вода в нея и пюрето беше много гъсто.Втория път тиквата беше на пара и се получи по рядко пюре.
Олиото е важно за да получите по-пухкави рулца.Първия път използвах масло и съжалих.Снимките са от първия път и виждате че рулцата са леко сбити.Затова следващия път си ги направих с олио.
Захарта също може да променяте.Аз не обичам много сладки сладкиши и това е достатъчно за мен.Ако обичате по-сладко прибавете още, но имайте предвид, че захар се слага още веднъж и дори да не ви е сладко тестото, може да нагласите сладостта при плънката.
- Разтворих прясната мая в топлото мляко, заедно с една лъжица захар ( една от четирите) и малко брашно.
- Добавих всичкото брашно при маята, направих кладенче и в него прибавих останалите продукти: трите останали лъжици захар, яйцето, тиквеното пюре, олиото, щипка сол.
- Разбърках добре, а после и замесих тесто.
- Оставих на топличко да втаса.
- Втасалото тесто изсипах на плота, притиснах и разточих.
- Върху получения блат, който сами решете колко да ви е дебел намазах мекото масло и поръсих със захар и обилно с канела.Трябва да има канела на абсолютно цялата повърхност.Иначе защо да ги наричаме канелени.
- Не посочвам количество на захарта и канелата, защото знаете, че аз не обичам много сладко и реално само леко поръсих, но ако обичате сладко, поръсете повече.После си мислех, че трябва да опитам с нерафинирана захар.Не за друго, ами тя има един такъв наситен аромат и заедно с канелата щеше да стане много добре.Оставям на вас да експериментирате тук.
- Навих на руло и нарязах на парчета.Обикновено ги режат на по-дебели, но моите бяха около 3см плюс-минус.Знаете, че аз не правя нещата съвършени.Така де, искам, но рядко имам търпение да го направя.
- При рязането, ако го правите с нож, парчетата се слепват или пък развиват.Изобщо да не ви притеснява това, всяко едно парче може си го завиете отново по-плътно.Когато са по-тънки това става много лесно.Ако искате прецизно нарязване, използвайте конец.
- Наредих едно до друго в тавичка върху хартия за печене и пекох на 190 около половин час.За всеки случай от двайстата минута нататък ги наглеждайте, защото аз ги препекох малко.Истината е, че фурната ми проявява характер напоследък и ѝ нямам доверие, все си мисля че не е изпечено, а то понякога е.
Няма коментари:
Публикуване на коментар