Някъде ги наричат още шведски или датски,както и кифлички или рулца. Истината е,че в Скандинавските страни много обичат всякакви тестени изделия с канела.Ама много канела.Не само да се усеща аромата,ами и като отхапеш хапка и целия ти свят става канелен.
Какво е необходимо:
За тестото:
брашно - 500 грама
прясно мляко - 300 грама
прясна мая - 20 грама
захар - 3 супени лъжици
щипка сол
яйце - 1 брой
масло - 50 грама
За плънката:
кафява захар - 5 супени лъжици
канела - 3 равни супени лъжици
масло - 100 грама
- В топло прясно мляко разтваряме маята.
- Добавяме яйцето,разтопеното масло(не течно,а само добре омекнало),захарта,солта и накрая брашното.
- Размесваме лепкаво тесто.Доста лепне в началото, но не добавяйте повече брашно.Аз го месих в купата където смесих продуктите.
- Оставете на топло да удвои обема си.
- Пригответе плънката като смесите разтопено масло,кафява захар и канела.
- Разточвате тестото на набрашнен плот.Отново не използвайте много за да не се натовари излишно тестото и да стане сбито.
- Намазвате с канелената смес.
- Прегъвате на две и ако е много дебело,разточете но не прекалено тънко.
- Тъй като не ми се получи идеален правоъгълник,от краищата направих малки кифлички,а от средата по-големи.
- Нарязвате на ленти,а всяка лента на две като не стигате до края.
- Усуквате и навивате на кифличка /вижте снимката,защото не мога да го обясня много добре)
- Нареждате върху готварска хартия.
- В някои рецепти се използва и жълтък за намазване,аз реших да не го правя.Поръсих някои кифлички със захар,а други с бадемов крокан,който наскоро си взех за украса.
- Традиционните кифлички / рулца ги поръсват с перлена захар,но аз такава така и не си намерих.
- Най-важната част при тези кифлички е печенето.
- Когато ги наредите в тавата включвате фурната на 250 градуса.
- Когато загрее слагате ги и печете между 8 и 10 минути.
- Малките бяха готови на 8та минута,а големите ги оставих 10 минути.
- Много внимавайте и не се разсейвайте,защото докато ги гледах сурови и изведнъж покафеняха.
- Отдавна не съм била така доволна от нещо излязло от фурната ми.Меки и леки и с прекрасен аромат.
Аромата на канела беше невероятен.Спомних си кафенето в Копенхаген където опитах за пръв път канелените датски рулца със страхотното им кафе.А в Стокхолм канелените рулца в повечето заведения ги сервират като кексчета и винаги с лъжица.
В Стокхолм,Швеция |
Разкази с картинки:
Ако рецептите и разказите с картинки,които пиша Ви харесват,моля споделяйте.
Добре сте ми дошли и във Фейсбук: https://www.facebook.com/zakakvotoidae/
Стокхолм,Швеция |
Копенхаген,Дания |
Няма коментари:
Публикуване на коментар