Страници

петък, 9 април 2021 г.

Джоланско задушено на фурна с вино, лук и сушени сини сливи

 


Обикновено ви пиша две три думи преди всяка рецепта, но когато е намесен джолан, аз си губя граматиката напълно.Само преглъщам и чакам да стане готов.


Какво използвам:

един заден джолан или два или три предни джолана
половин килограм стар лук
скилидките на половин глава чесън
около 100 ml червено вино
половин чаша домати от консерва
два-три моркова
десетина сушени сини сливи без костилки
два дафинови леста

олио,сол


Съвети и разсъждения за джоланите и ястието:

Това ястие може да приготвите по два начина.Първо да сварите джолана, особено ако е огромен и с кокал и след това да довършите във фурна или ако имате обезкостен джолан да го нарежете на парчета и да печете цалото ястие наведнъж.Аз лично в повечето пъти първо го сварявам, така забързвам приготвянето, но всичко зависи от времето, което са готови да чакат гладните ви хора.
Може да печете в тавичка с капак или глинен съд.
Моят съвет за джоланите, а повярвайте не са малко изядените от мен, е винаги да предпочитате джолан с кокал.Този кокал пуска в бульона и в цялото ястие желе, което освен че си е чист колаген, прави ястието просто неустоимо.Лепкаво и гъсто.Освен това наличието на кокал, вярвате или не ви гарантира, че това наистина е джолан и то джолан, който е пресен, а не изваден от фризер сложен там през първата световна война.Изобщо месото каквото и да е, добре е да има кокал, така ще виждате дали е прясно.
Ако сините сливи са ви твърди, преди да започнете ястието ги накиснете в топла вода да омекнат.После преценете и може да използвате и тази вода в ястието, но ако не искате ще я махнете.
Много е важно колкото и да ви се иска, да не бързате и да сервирате ястието с джолан.Оставете го половин час на топло.Аз обиконвено отварям фурната и го оставям да си стои там.


  • Нарязваме лука на едро, а скилидките обелваме.
  • Задушаваме ги в една-две супени лъжици олио.Задушаване е силно казано, буквално разбърквате веднъж и толкова.Все пак този лук ще се пече.
  • Изливаме виното и го кипваме.
  • Добавяме нарязани моркови и доматите.Добавяме отцедени и нарязани на парченца сините сливи.
  • Това ястие е сладко и заради лука и заради морковите, затова балансираме това с виното и доматите.Ако нямаше толкова лук, заради доматите и виното в друг случай щях да поръся с малко кафява захар, но сега не е необходимо.
  • Прехвърляме лучената смес в съда за печене.Ако джолана е сварен, го накъсваме на порции и подреждаме.Заливаме с бульона, който се е получил при варенето.Нареждаме дафиновите листи, слагаме капак и всичко отива във фурната на 190 градуса за около 30-40 минути, като накрая махаме капака да се запече.Времето за запичане зависи колко течно искате да е ястието.
  • Ако джоланите са ви сурови, нарязвате ги на порции, нареждате в съда като е добре да са покрити с лучената смес и заливате с вода.Слагате капака и печете около час и половина ( зависи от големината на парчетата) на 200 градуса.Накрая отново махате капака за да се запече.
  • Съвет: ако слагате месото сурово, нека лука ви е нарязан наистина на едро.
  • Готовото ястие оставете на топло поне половин час преди да го сервирате.Аз отварям фурната и го оставям да си стои така с капака.













2 коментара: