Страници

сряда, 22 юли 2020 г.

Хляб с маслини



Оказва се, че човекът който като цяло не обича да меси хляб има най-много рецепти за хлебни изделия в блога си и най-тържествено обявява, че всичките се получават добре и вкусни без особени усилия!

Този хляб може да се приготви и без маслините, но с тях е уникален, а и защо да нямате още един вид хляб в репертоара си. Аз не мога да му се нарадвам какво на вида, така и на вкуса.


Рецептата я видях в една страхотна книжка със средиземноморски рецепти.



Какво е необходимо:

400 грама бяло брашно
350 ml топла вода
една равна супена лъжица суха мая
една супена лъжица захар
една равна супена лъжица сол
маслини
/количеството при мен беше половин чаена чаша ситно нарязани натурални маслини/
три супени лъжици зехтин
една супена лъжица грис, ако ще печете директно в тава, но ако сложите хартия за печене може и без грис


  • В купа изсипах брашното.Направих кладенче, в което излях топлата вода, маята, захарта, а върху брашното поръсих със сол.
  • Разбърках всичко и добавих маслините и зехтина.
  • Замесих мека топка тесто, покрих с кърпа и оставих за половин час да удвои обема си.
  • Натиснах с ръка и отново размесих, оформих топка и оставих за второ втасване.
  • Когато отново удвои обема си ( на топло място около половин час) отново размесих.В книгата пише тестото да се остави на плота и да се покрие с купата, но аз отново си го оставих в самата купа.
  • Включих фурната на 240 градуса и сложих съд с вода на дъното.
  • Чак когато фурната се загря, извадих тестото, оформих го добре на топка.
  • В тавичка сложих хартия за печене.Ако не използвате, намазнете си тавичката и поръсете дъното с грис или както пишеше в книгата царевично брашно.
  • Оформеното хлебче сложих върху хартията, набрашних го, направих резки с остър нож и сложих във фурната.
  • Печенето е 10 минути на 240 градуса, а после намалявате на 190 и печете още 25-30 минути.
  • Извадете хлебчето върху скара и завийте с кърпа.
  • Ако сте сложили хартия за печене като мен, но не сложите върху скара, махнете хартията за да не се намокри и да имате хляб с мокра коричка.







Ако обичате маслини в хляб, просто трябва да опитате този фугас с маслини, вкусотия е голяма:










Няма коментари:

Публикуване на коментар