Събота късен следобед.Време за студена бира и мезе.
Това че няма никой наоколо не означава,че няма да се поглезя с едни такива кюфтенца.Стават сравнително бързо,не се използва мазнина и единствения недостатък е,че в топлото време трябва да се пусне фурната.
Рецептата я сътворих по спомен от едно клипче видяно в Интернет.Тя е такава,че могат да се направят от шест за един човек както беше в този летен следобед,до шестдесет и шест за голяма компания.
Когато я прочетете ще разберете,че всъщност не е необходимо да се спазват абсолютно точни количества,нещо което аз много обичам.
Докато си чаках мезето за бирата,направих млечен сос,който отдавна исках да опитам и който със сигурност ще направя пак.
Описвам точните количества,които използвах само за да ви ориентирам.
Какво е необходимо:
количеството е малко,затова умножавайте според компанията
броколи нарязано на ситно - една натъпкана чаена чаша
настърган кашкавал - половин чаена чаша
галета - половин чаена чаша
едно малко яйце
сол и черен пипер
За млечно-лимоновия сос:
кисело мляко - две трети чаена чаша
лимонов сок - около една супена лъжица
настъргана лимонова кора - около една чаена лъжичка
счукана скилидка чесън
сол на вкус
- Броколите накъсваме на розички и запарваме.По добре е,даже задължително да бъдат приготвени на пара за да няма излишна течност в тях.
- Нарязваме ги на ситно.
- Смесваме нарязаните броколи с настърган кашкавал,галета,разбито яйце,сол и черен пипер.
- Оформяме топчета и ги нареждаме в тава върху хартия за печене.
*Ако яйцето ви е голямо,разбийте го отделно и сложете само част от него колкото да се спои сместа.
- Печем на 200 градуса около 20 минути.
- През това време приготвяме сос за топене,който е по желание,но добре си върви с кюфтенцата.
- Смесваме кисело мляко с начукан чесън,лимонов сок,настъргана лимонена кора (ако ви е купен лимона измийте го много добре) и посоляваме.
Ако рецептите,които споделям и историите,които разказвам ви харесват,заповядайте при мен и във фейсбук страничката на блога:
Няма коментари:
Публикуване на коментар