Страници

сряда, 6 септември 2017 г.

Маринована наденица - варена,печена и с гарнитура



   Тази рецепта стои отдавна в черновите.Причината е,че първите снимки не ми харесаха особено.Тя поначало наденицата не е много фотогенична,така че колкото и да я снимам,пак ще си остане наденица.Но рецептата се получи толкова добре,че я приготвях още няколко пъти и вече е крайно време да я споделя.

   Първо и най-важно е да имате хубава сурова наденица.Ако е домашна още по-добре,ако е купена гледайте да е от проверено място.С една дума да знаете че вътре има месо и подправки.Аз купувам от тази за суджук,защото ми харесват подправките,които слагат,а в този случай подправките играят важна роля защото искаме техните аромати да се прехвърлят и на зеленчуците.
    Идеята за рецептата видях тук:http://woman.hotnews.bg/n/marinovana-pechena-nadenitsa.6453.html, но промених това онова.


Какво е необходимо / за 2 порции/:

наденици - 2 броя,моите са около 350 грама
мед - две супени лъжици
горчица - две чаени лъжици
чили на прах
картофи
морков
лук


Маринатата може да ви се стори малко,но с нея само се намазват надениците,така че дори остава.Ще видите,че я използвам все пак,така че няма страшно.


  • В тенджера слагаме наденицата,като я пробождаме на няколко места с вилица или нож.Добавяме нарязани картофи и морков колкото прецените,че са ви добре за гарнитура.
  • Заливаме с вода да се покрият и варим десет минути от момента на завиране.
  • Идеята на това да я варим заедно с картофите и моркова е,че те се овкусяват с ароматите на наденицата.
  • Ако се образува пяна,отстранете я.
  • Докато основните ни продукти се варят смесваме меда,горчицата и чилито на прах.Аз не исках да е много люто,затова сложих около една кафяна лъжичка.
  • В съд за печене слагаме картофите и мокровите,отгоре нареждаме наденицата и я намазваме с маринатата.Аз използвах лъжица,но може и с четка.Важното е да е от всички страни.
  • Печем в загрята на 200 градуса(аз пускам и вентилатор) фурна за да се запече всичко.
  • Ако не ви се пуска цяла фурна и парти грила ще свърши работа,особено ако картофите и морковите са вече омекнали при варенето.
Какво направих с маринатата, която остана:
  • Нарязах на кръгчета една голяма глава лук (може и повече), която задуших в малко зехтин, поръсих с щипка сол  и разбърках с останалата марината.Лука се карамелизира и пробави още сладост към наденицата.
  • А може и изобщо да пропуснете лука, ако не обичате.
  • Сервирах лука върху картофите и морковите.Сладкия вкус ги допълни много добре.





А ако имате повече наденица,опитайте и тази супа:



А рецептата на сеньора Лидия Бастиянич е една от най-любимите на много мои познати,на които съм я давала през годините:




За сладки приказки,размяна на рецепти и разкази по света и у нас,заповядайте и във Фейсбук-страничката на блога:


Няма коментари:

Публикуване на коментар