Без да се замислям след таратора и шопската салата през лятото най-много обичам патладжан във всякакви варианти,но на първо място в тези варианти е ИМАМ БАЯЛДЪ.Припадам си за него,точно както е превода на това ястие "припадналия имам".Не знам от преяждане или от възторг е припадал въпросния имам,но ястието наистина си заслужава поне един припадък през летните месеци.
Какво е необходимо:
патладжан - два броя
лук - две глави според патладжаните
морков - един брой
скилидки чесън
домат
червен пипер
черен пипер
сол
олио
магданоз
- Обелвам патладжаните,нарязвам на половинки,издълбавам ги и посолявам.Оставям да постои докато се отцеди от горчивия сок.
- Една част от издълбаната част нарязвам на ситно,а останалата на филийки,които също посолявам и оставям да се отцеждат.
- В олио изпържвам лодките патладжан и ги нареждам в тавичка.
- В същото олио изпържвам тази част от издълбания патладжан,която нарязах на филийки. Тях си ги хапваме с кисело мляко или с оцет и чесън докато чакаме припадащите патладжани.
- Докато пържа патладжана нарязвам лука на едро,моркова и домата на кубчета,чесъна на ситно.
- В мазнината,ако е останала такава от патладжана (ако не е , добавям) задушавам лука, моркова, чесъна и нарязаната на ситно вътрешност на патладжаните.За да омекнат по-бързо наливам лъжица-две вода.
- Когато зеленчуците омекнат, прибавям нарязания домат, червен пипер, сол и черен пипер.
- Накрая добавям нарязан магданоз.
- Плънката я разпределям в лодките патладжан, като отгоре поставям филийка домат
- Слагам в загрята на 200 градуса фурна да се пекат като наливам малко вода.Така докато се пече патладжана няма да изсъхне,а после ще се топи в уста.
- Пека до готовност и оставям да изстине.Това е постно ястие и в никакъв случай не се яде вряло, доригорещо.Оставя се да си почине и се хапва само леко топло.За мен задължително със шопска салата или поне нарязан домат за свежест.
Най-вкусната имам баялдъ, която съм яла!! :)
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че сте харесали любимата ми рецепта с патладжан.Благодаря :)
Изтриване