Страници

вторник, 30 май 2017 г.

Каркасон,в търсене на приказни герои и легенди


   В екскурзиите харесвам и търся различните и неочаквани места.Тези,които не винаги присъстват в туристическите програми въпреки,че понякога са по-красиви и интересни от известните обекти.Точно Каркасон трябваше да е едно такова място.Приказен замък с кръгли и островърхи кули,където е затворена поне една принцеса.Високи и непристъпни крепостни стени,покрай които има дълбок и черен ров с неизвестно присъствие в него.Огромна и непревземаема порта зад която пазят няколко дракона на смени.Двама-трима рицари в метални доспехи,чакащи ред за ръката на принцесите.Такива общо взето бяха очакванията ми за Каркасон.Прибавете приказно звучащата му география,че се намира в региона Лангедок-Русийон в департамента Од и получавате едно много желано място за посещение.
   В действителност разбира се принцеси няма,дракони още по малко.А щяха да му отиват на този град.Прекрасните крепостни стени обаче присъстват и са най-дълги в Европа,цели три километра.Накрая съжалявах, че не се разходих повече по тях, вместо да търся несъществуващи забележителности в градчето.Може би очаквах повече красиви къщички и по-малко магазинчета,които да отвличат вниманието.Но дори и без вътрешност,Каркасон е незабравим.
    Има приказни истории и герои в Каркасон.Намират се в една легенда за името на градчето.Легенда свързана с една дама,мадам Каркас която спасила града от нашествието на войските на Карл Велики.Когато войските обсадили града умната дама започнала да изхвърля и последното останало жито през стените за да храни разхождащите се там прасета.Виждайки това, нашествениците решили,че в града има достатъчно провизии за да устои на дълга обсада и решили,че нямат толкова време за губене.Затова се отказали да го превземат и си  тръгнали по пътя.В чест на мадам Каркас града бил наречен Каркасон.
    Каркасон има стара и нова част.Старата е именно тази,по чиито тесни улички се разходихме и ние.Като изключим хотела (най-скъп в района разбира се,на снимките е целия в зелен бръшлян) и няколко къщи, в които се дават стаи за нощувка,никой не живее в стария град.За разлика от живеещите,продаващите са много.Магазинчета да искате в Каркасон,в които има всевъзможни стоки и лакомства.От местни сладки и курабийки, които се продават в разкошни метални кутии (може да си купите и само кутия),до шоколад на килограм с най-различни вкусове.От ръчно изработени глинени съдове до характерните за района най-различни по големина и опасност ножове.Ако искате традиционен сувенир от Каркасон,вземете си нож.
   В Каркасон интересна е базиликата Сен Назер.Не че се различава с нещо от другите базилики, но ако попаднете в момента когато пее хора, има вероятност да я запомните с нещо повече от останалите.Невероятна акустика.В нея се намира и най-стария орган в Южна Франция.Допълват я високите и красиви витражи,а на външната страна могат да се видят фантастични гаргойли.Още една приказна дума,която търсех днес.
    Между другото Каркасон е свързан и с нашата история.Смята се, че богомилите прогонени от нашите земи са дошли тук, в района Лангедок, където са наричани катари и където разпространявали своето учение.За него те били жестоко гонени и наказвани от Инквизицията, която имала силно присъствие тук.Според някои легенди и приказки, не само заради ученията си били търсени и измъчвани, а и заради разни тайни, граали, съкровища...Обичайните заподозрени с една дума.
    Но стига само думи, вижте Каркасон през моите очи, запечатан в снимки от моя пръв помощник фотоапарата.

    





























6 коментара:

  1. Най-силно впечатление ми направиха столчетата. Защо, обаче, са им така скосени краката?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Защото не сядат на тях,а коленичат да се молят.Коленете на седалката,а ръцете на облегалката :)

      Изтриване
  2. Преди дни прочетох книга на Кейт Моос ''Лабиринтът'' за Каркасон и да точно за катарите и гоненията срещу тях се разказва ! Чудесно ми дойде и твоя разказ, Светле освен другата информация от гугъл, щото на мига пожелах да отида там! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Може ли повече информация Има ли ги тези екскурзийи все още колко дневни ако има и зени Нищо не разбира

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз не предлагам екскурзии, аз само пътувам с такива.Конкретно Каркасон беше в програма до Барселона на Глобус-Ес гр.Сливен.

      Изтриване