Студен есенен ден...Изморени,гладни хора...Гореща и питателна яхния...
Какво се получи когато имах едни немски наденички от Лидл,които не стигнаха до грила.Получи се вълшебна и богата на вкусове гореща яхния.
Какво е необходимо:
наденица (използвах немски наденички)
картоф
домат
зелена чушка/червена чушка
няколко гъби
лук и чесън
червен пипер,чубрица и сол
около супена лъжица олио
Яхнията е от онези ястия в които продуктите не се мерят и теглят,те се слагат на око и винаги се получава вкусен краен резултат.Освен това винаги може да нахраните достатъчно народ като просто увеличите количеството на соса.И последно една яхния е вкусна дори претоплена на следващия ден.
- Всички продукти се нарязват на едро,включително и наденицата и се задушават в олиото.В надениците винаги има някаква мазнина,така че повече не е необходима.
Добре е наденицата да е подправена.Моите са от немските,в които има подправки,но при друг случай използвам такава,от която правят суджук, защото има много аромати в нея.
- Прибавят се червения пипер,чубрицата,сол (не много ако наденицата е солена).
- Всичко се разбърква и се залива с вода според порциите.
- Разбърква се веднъж и се оставя на слаб огън да си къкри.
- Когато остане на мазнина,яхнията е готова.
Първият път когато приготвях яхнията,докато тя се готвеше направих качамак (или полента в случая,тъй като го изпекох допълнително) за разкош и за да е с вкуса на яхнията поръсих с чубрица.
две чаени чаши прясно мляко
една чаена чаша вода
една чаена чаша царевично БРАШНО (никога грис)
една супена лъжица масло(или зехтин)
чаена лъжичка сол
- Загряват се прясното мляко и водата
- Прибавя се маслото или зехтина,посолява се
- Котлона се намалява и при непрекъснато бъркане с дървена лъжица, постепенно се прибавя брашното.
- Бърка се докато се сгъсти и започне да се отделя от стената на тенджерата.
- Ако в началото се получат бучки,набързо пресипвате в друг съд,разбивате с тел и връщате гладката смес в тенджерата и продължавате бъркането до сгъстяване.
- Разстилате качамака в тавичка върху готварска хартия намазана с масло или зехтин,поръсвате с чубрица и печете на най-силна фурна докато получите коричка.
- Охлаждате малко,нарязвате и сервирате с яхнията.
За още вкусни кулинарни експерименти и разказани и споделени истории,заповядайте и във Фейсбук страничката на блога:
Няма коментари:
Публикуване на коментар