Страници

сряда, 21 септември 2016 г.

Сливен - двете къщи

  В Сливен има забележителности,не е като да няма.Старите къщи също не са малко,но повечето от тях са толкова разпръснати из целия град,а някои са в такива скрити улички,че дори на местен човек ми е трудно да обясня кое къде е, а на другоселец си е направо невъзможно.
  Двете къщи,които ще ви покажа са от тези,скритите.Хубавото е,че се намират близо до едни от най-големите забележителности на град Сливен,старата фабрика на Добри Желязков и Музея на текстилната индустрия.Веднъж намерили музея,лесно ще намерите и тези две къщи,които пък се намират почти една до друга.
  Тъй като са строени в един период,къщите много си приличат.Чардаци,дървени стълби,големи калдаръмени дворове със задължителните за сливенските дворове чимширени храстчета.Прекрачвайки праговете на големите дървени порти,прекрачвате и в атмосферата на онова време.
  Първата къща си я наричаме къщата на сливенския бит.В нея като деца най-редовно по празници изнасяхме рецитали.Тя не е къща на известен сливенски възрожденец,а както говори и името й пресъздава и показва сливенския бит,живот и обзавеждане от старо време.В последните години вътре се пресъздават обичаи и са изложени сватбени носии от целия сливенски регион.









  Втората къща аз лично я видях наскоро.Възползвах се от случая,че по празници музея организира безплатни посещения във всички обекти и това означава,че задължително ще е отворена и при първия такъв я посетих.Родната къща на Добри Чинтулов,един от най-известните сливналии,чиято песен "Стани,стани юнак балкански" звучи всеки ден в дванадесет на обяд от градския часовник.В къщата е поместен музей посветен на поета-възрожденец.











Адреси на къщите:
Къща-музей Сливенски бит:ул.Симеон Табаков №5
Къща-музей Добри Чинтулов:ул.Възрожденска №5 (на няколко метра от къщата на Сливенския бит)
Сайта на Сливенския музей,където са описани къщите,както и входните такси и работното време: http://www.museum.sliven.net/index.php

Още пътеписи за български обекти и забележителности:ТУК

А за крепостта Туида ТУК

Няма коментари:

Публикуване на коментар