Страници

неделя, 25 септември 2016 г.

Средиземноморски солен кекс



     Кексът си е правен у нас,в моята си кухня,но реших да си го кръстя така защото трите му главни аромата ми напомнят за средиземноморските земи:зехтин,маслини и розмарин.


 Продукти:

Две яйца
Две супени лъжици кисело мляко
Пет супени лъжици зехтин
Две чаени чаши брашно плюс още около две супени лъжици
Една чаена лъжичка сол
Едно пакетче бакпулвер
Стръкче розмарин
Десетина натурални маслини



Първо махнах костилките на маслинките и ги нарязах.В чинийка сложих две супени лъжици брашно и хубаво ги овалях в него.
В купа разбих яйцата с киселото мляко и зехтина.Нарязах на ситно розмарин,количеството е около една чаена лъжица,но все пак не прекалявайте,защото аромата е силен.
Прибавих брашното,солта и бакпулвера и разбих до получаването на гъста кексова смес.Наложи се да разредя с една супена лъжица вода.
Накрая добавих набрашнените маслини (само тях без брашното,в което бяха) и разбърках внимателно сместта.
Имам една правоъгълна формичка,която намазах със зехтин и набрашних с брашното,в което бяха маслинките.Като ще правим средиземноморски вкус,нека е до край.
Изсипах сместа в тавичката и пекох на 190 градуса двайсетина минути.
Не се надигна равномерно и причината е,че без да искам отворих фурната не на време,но вкуса...вкуса беше разкошен.За аромата в кухнята докато се печеше също няма да ви говоря.А и в края на краищата перфектни стават ястията само в дома на Гордън Рамзи (примерно).

Кекса свърши по-бързо и от Спаначената ми пита,която досега държеше първенството сред солените кексове и пити.

Рецептата за Спаначена пита






Забележка: Използвайте натурални маслини.Онези черните при топлинна обработка понякога добавят химичен аромат,който няма работа в ястията.

Ако рецептите,които споделям и историите,които разказвам ви харесват,заповядайте при мен и във Фейсбук:



Няма коментари:

Публикуване на коментар