Страници

сряда, 28 септември 2016 г.

Опушена гъбена супа



     Студен септемврийски ден е.Някак си не съм свикнала да се обличам още и ужасно намръзнах навън.А какво по сгряващо нещо има от една купа гореща супа, която обаче трябва да стане бързо за да има желания топлинен ефект.
    Гъбените супи стават бързо,защото колко им трябват на едни гъби за да омекнат.
    Трябва само да имате гъби...А ако имате и пушен червен пипер, супата става уникално ароматна и вкусна.





Какво е необходимо (това е за около три порции гъста супа):

гъби - 200 грама
(може да използвате различните видове печурки, заедно с кладница например)
лук - една малка или половин голяма глава
морков
доматено пюре две супени лъжици или нарязан половин малък домат
пушен червен пипер - една равна чаена лъжичка
сладък червен пипер - същото количество
олио - една супена лъжица
фиде или начупени спагети
сол и нарязан магданоз
по желание, една супена лъжица микс от изсушени гъби


За застройване,което при тази супа не е задължително:

три супени лъжици кисело мляко
ако имам прясно слагам и две супени лъжици прясно мляко
една супена лъжица брашно или чаена лъжичка нишесте
чаена лъжица оцет



  • Нарязваме на ситно лука и морковите и ги задушаваме в една супена лъжица олио и малко вода до омекване.
  • Прибавяме гъбите, които сме измили и нарязали точно преди да ги готвим.
  • Разбъркваме и добавяме доматено пюре или нарязан домат и поръсваме с червения пипер.Ако имате сушени гъби, нарежете ги на ситно и ги добавете.
Важно допълнение: пушеният червен пипер е силен като вкус и не трябва да се прекалява.Ако сложите много, става дори леко горчив.Затова внимавайте!
  • Разбъркваме няколко пъти и чак тогава заливаме с вода (три купи в моя случай).
  • Прибавяме фиде или начупени спагети, посоляваме и оставяме да си ври на не много силен огън.Аз обичам магданоза да е сготвен, а не поръсен при сервиране, затова го нарязвам и прибавям в този момент.
  • Ако използвам спагети, супата е готова когато омекнат те.В другите случаи варя 10-12 минути най-много, особено ако гъбите са нарязани на ситно.
  • В този момент супата като цяло е готова и може да се хапва и така, но аз супите винаги ги застройвам, защото така според мен имат завършен вид и вкус.
  • Разбиваме добре киселото мляко, добавям прясно мляко, брашното/нишестето и малко оцет.Оцета на мен ми е като овкусител на всички супи, защото обичам да ми киселеят, затова ако не обичате не слагайте.
  • Оставям минута точно до момента когато тръгне да завира, изключвам и оставям известно време преди да сервирам.





Може да използвате и обикновен червен пипер, но пушения променя изцяло и вкуса и особено аромата на цялата супа.Получава се много вкусна и различна гъбена супа.За тези, които ще попитат, ползвам този вид




В студения ден си я хапнах с люто чушле, а рецептата как си ги правя цяло лято е тази: 



А другия модел гъбена супа,която също правя често е:




Заповядайте при мен и във Фейсбук за всякакви споделени рецепти и разказани истории

9 коментара:

  1. Супата е толкова изкушаваща! Фантазия! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Направих двойна доза...и свърши същият ден :) у дома сме само двама :) Супата е хит!
    Благодаря ,че споделихте!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз благодаря,че ми се доверихте за рецептата :) Същата работа съм,мога да унищожа солидно количество от нея ;)

      Изтриване
    2. Гнес и млечните хлебчета направих :) Скоро започвам диета :*

      Изтриване
  3. От къде идва жълтият цвят на супата?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Тя в началото е червена от морковите, доматите, червения пипер, но когато се застрои става по-светла, като жълто-оранжево :)

      Изтриване
    2. Аха... аз мислех, че има и яйце в застройката :)

      Изтриване