Страници

вторник, 1 септември 2015 г.

Сладко от сини сливи

 
 

   Сините сливи стават не само за ракия и доказателство за това е сладкото от тях, което прави моята майка и аз след нея, а понякога с нея.
    Всичко започва с брането на този прекрасен плод.Брането на плодове се извършва по няколко начина,от дървото или от пазара.Избирайте добре узрели плодове, но внимавайте да не са прекалено меки.Не за друго, ами защото вероятността в тях да има живот е доста голяма.



 
   Домашната ни доза за едно варене е следната:

сини сливи - 1 кг
вода - 1л.
захар - 500 гр.
лимонов сок - 5-6 капки /или разтворено в една кафена лъжичка вода щипка лимонена киселина или както го наричаше баба лимонтозу/


  •  Измивате ги,почиствате от костилките и ги смилате.Едно време ги мелехме с мелачката за месо, сега вече сме с една идея по модерни и ги мелим с кухненския чопър.
  •  При всички други сладка,които правя,захарта е 1кг, затова ако обичате сладкото да е наистина много сладко, увеличете захарта,но на мен лично ми харесва да усещам киселата нотка на самите сливи.
  •  Приготвянето е много лесно.Кипва се водата, прибавя се захарта и след като се разтопи се изсипват смлените плодове.Вари се, като от време на време се разбърква.И тук винаги се сещам за голямата тава на баба ми и огромната лъжица с която бъркаше и сладката и лютениците.Такива спомени са полезни в случая, защото варенето отнема време ,което трябва да се запълва.
  • Сладкото ни е готово когато капнем от него върху суха чиния и капката не се разлее.
  • И последното, което трябва да направите преди да го свалите от котлона е да прибавите лимоновия сок или киселина и да разбъркате за последно.
  • Готовото сладко се оставя да се охлади, като много се внимава да не пръсне някаква течност в него, затова по далече от вода.Внимавайте и за пиратски набези от страна на домашни и съседски любимци.Историята познава един инцидент с любопитна котка, която реши да пробва сладкото преди всички.
  •  След като сладкото се охлади се разпределя в бурканчета,които се нареждат на тайно място, готови да бъдат унищожени през зимата с палачинки, кексове, мъфини и други подобни тестени изкушения.

 
   А моята любима част от цялата тази история е да си оставя една лъжица,да си намажа филия с меко масло и отгоре да си сложа от сладкото.Прелест!





СЛАДКО ОТ СЛИВИ НА ФУРНА

В кулинарните групи едно от най-споделяното сладко от сини сливи е това.Затова реших да го пробвам и аз.
Наистина става вкусно,но е много различно.Плодовете се усещат цели и си ги хапнахме така като десерт.

Какво използвах:

половин килограм нарязани на половинки сини сливи
една чаена чаша захар



Наредих сливите в тава,поръсих със захартта и оставих цяла нощ в хладилника
На сутринта пекох на 200 градуса около половин час.

Получи се една купичка без почти никаква течност.





ДА ВИ Е СЛАДКО!

Няма коментари:

Публикуване на коментар