Тези хлебчета съм ги приготвяла стотици пъти и отдавна вече не меря съставките за тях.
Стават много лесно и бързо.Единственото по-специфично,което трябва да имате е прясна мая.
Необходими продукти:
брашно - 4 ч.ч.
мая - 20гр
захар - 1 с.л.
сол - 1 с.л.
яйца - 2бр.(две по малки или едно голямо)
кисело мляко - 2с.л.
олио - 1 к.ч.
сирене - 100гр.
масло - около 2 с.л.
Ето как ги правя,по най бързия начин.Ако причиня главоболие на истинските пекари,моля да ме извинят.
- В една дълбока купа слагам топла вода около половин чаена чаша и разтварям маята зедно със захарта.Оставям да шупне.
- Добавям половината от брашното.Правя кладенче,в което слагам яйцата и киселото мляко.
- Върху брашното поръсвам щипка сол.
- Първо разбърквам всичко с вилица и добавям олиото.
- Бъркам,бъркам докато се смесят продуктите.После вече с ръце меся няколко пъти като добавям останалото брашно.Трябва да се получи не много твърдо тесто.
- Включвам фурната на 180 градуса,тестото покривам с кърпа и докато тя се загрява то си втасва.
- Взимам от тестото разстилам го върху ръката си,слагам парче сирене и правя топче.Вие може да ги направите перфектно кръгли,но аз ги обичам да са така,хлебчета с индивидуалност ;)
- Нареждам ги в тавичка върху готварска хартия.Отгоре с нож правя цепка, в която слагам бучка масло.Това дупчете позволява и да се изпече по-добре тази част където е сиренето.
- От тези продукти излизат около осем средно големи хлебчета или шест големи,преценявайте според съда за печене.
Вместо сирене понякога слагам кашкава или и двете.Когато ме мързи да отида до магазина за хляб ги приготвям без пълнеж,тогава поръсвам с малко повече сол.
Преди време научих един много интересен трик.Върху още неизпечения хляб посипете брашно,така като се изпече придобива пекарски вид.С една дума освен много вкусни,имат и добър вид.Поне аз си ги харесвам.
След 25 минути във фурната ги проверявам.Набождам с нож и ако няма следи от тесто са готови.Или просто повдигам едно и виждам дали се е запекло отдолу.Вадя тавата,завивам с кърпа и оставям за около 15 минути.После ги поглеждам за последно,защото изчезват мигновенно.
Много ги обичам с голяма купа таратор.
Ако моите рецепти и разкази с картинки Ви харесват,моля споделяйте ги.
Заповядайте и във Фейсбук,ще ми е приятно да се запознаем:
https://www.facebook.com/zakakvotoidae/
Няма коментари:
Публикуване на коментар