В блога вече имам рецепта за такава мусака,
https://svetlalola.blogspot.com/2023/10/blog-post_16.html
но тъй като тази е малко по-различна реших да я напиша официално и с нова статия, а тъй като имаше честта да бъде приготвена и изядена на село, влиза и под "шапката" на селските статии.
Какво използвам:
половин зелка
(ястието е за около три порции)
голяма глава лук, дори с две няма да е грешка
мляно месо около 150 грама
зелена чушка
морков
домат
прясна мащерка (в другите рецепи използвах риган, но сега имах мащерка)
сол
олио
червен пипер
доматено пюре
две яйца и половин кофичка кисело мляко
Това ястие е в три части.
В дълбок тиган.Първо нарязнам глава лук, задушавам в олио (супена лъжица) и прибавям нарязана на ситно и намачкана (както бихте я правили на салата, режете и мачкате с ръце) половин зелка.Наливам малко вода, наистина малко две-три супени лъжици.Бих го направила в тенджерата под налягане, но за толкова малко не си струваше миенето и на тенджера.
Накрая посолявам и разбърквам.Прехвърлям в съд за печене.
Мляно месо (около 150 грама, не е много но достатъчно) първо разбърквам с малко вода за да стане на трохи при пърженето.
В същия тиган малко олио, месото, нарязана чушка, нарязан морков, домат, прясна мащерка., чаена лъжичка червен пипер.Когато се задушат прибавям голяма лъжица доматено пюре.Разбърквам и добавям към зелето.
Разбърквам всичко и слагам на 220 градуса във фурната.Малко вода, ако зелето не ви е съвсем готово.
Пека половин час (или до каквато готовност искате зелето, т.е. може и по-малко)
Заливката ми е само от две яйца и половин кофичка кисело мляко.
Може за разкош да се настърже и кашкавал.
Печене докато стегне заливката.
Не че не може веднага да се яде, но аз обичам да е само топло, не вряло.Така усещате всички вкусове на едно ястие.
Няма коментари:
Публикуване на коментар