Да се приберете вечер от работа, да си обуете пантофите, да си свалите сутиена (ех,момчета съжалявам че не можете да изпитате този върховен момент), да си облечете домашните дрехи и да си сипете нещо за хапване.Подвивате крака на дивана/фотьойла, замятате се с одеялце пред телевизора и хващате лъжицата.Защото някак си за мен удобната и вкусна любима храна се яде с лъжица.Гъста супа или питателна яхния.И като си я хапнете въздъхвате с наслада и си мислите дали пък не сте заслужили още един черпак от това блаженство.
Не подценявайте силата на едни кокали...Вкусът и наситеността на бульона нямат равни.Особено телешкото, което така рядко намирам в нашата месарница напоследък, не е за подминаване.
Какво използвах за три порции:
телешко рагу (свинско също си става) - колкото повече по-добре
(не давам количество, всичко зависи колко месо има по кокалите все пак, но преценете да има достатъчно като за трима в моя случай)
глава лук
един по-голям морков
парче целина от глава колкото моркова
приблизително морковите и целината нарязани на кубчета да са в еднакво количество
100 ml вино (приготвяла съм и с червено и с бяло и всякак ми харесва)
половин малка консерва домати или нарязани на ситно два домата
чаена лъжичка кимион
чаена лъжичка червен пипер
половин чаена лъжичка пушен червен пипер ( внимавайте с него, защото е силен като аромат и вкус)
чаена лъжичка (или колкото прецените) лют пипер
един дафинов лист, няколко зърна черен пипер и две зърна бахар за варенето на рагуто
- Сварявате рагуто с един дафинов лист, черния пипер и бахара до разпадане така да се каже.Трябва да може да оберете колкото се може по-добре месото от кокалите.Бульона също става фантастичен.Част от него може да си използвате за друго, ако ви е в повече.
- Нарязвате лука, морковите и целината на кубчета и ги задушавате в малко вода.Идеята е да омекнат по-бързо предварително, защото така или иначе месото ни е сварено.
- Зеленчуците са почти омекнали (не прекалявайте да не станат на каша) и ги заливаме с виното, оставяме половин минутка да кипне и прибавяме червените пипери, кимиона и доматите (пресни или консервирани нарязани)
- Разбъркваме и заливаме с бульон колкото искате да ви е течно.Аз я обичам гъста почти без течност и си я хапвам с лъжица.
- Посолете, ако в бульона ви няма сол.
- Допълнение: опитайте как ви е на кисело по скоро, на солено е лесно.Ако ви идва кисело от доматите, поръсете с малко захар, като аз използвам нерафинирана мусковадо, защото тя добавя и един такъв малко карамелен вкус на соса.
- До този момент мазнина не сме слагали, затова може да пърсите с малко олио или зехтин.Ако месото ви е имало мазничко, може и да не се наложи.Преценете си.
- Много ще се радвам да опитате тази яхния и изобщо да си ползвате рагу в менюто.Да, малко е играчка да се свали месото от кокалите, но бульона и наситения вкус си заслужават.Сварено в подправки месо, наситен месен бульон и ароматна яхния.
Ще я сънувам сега Светле тази яхния...докато не се снабдя с телешко и издебна момента с неядящите го.
ОтговорИзтриванеОбожавам ги такива и аз, особено пък с телешко...Но пък ако някой много протестира за това месо и със свинско ще стане :)
Изтриване