Страници

четвъртък, 6 юли 2023 г.

Домати с ориз или домати пълнени с ориз

 


    Преди време заставам на касата в магазина до нас и едно момче възкликва" Е, най накрая имате домати с ориз, направихте ме щастлив".Колко му трябва на човек, нали?  Домати с ориз и всичко е точно.Ама аз го разбирам момчето, защото и аз всеки път преглъщам само като чуя за домати с ориз, толкова да го обичам това най-обикновено ястие.И може би го обичам точно защото е обикновено, няма претенции да е нещо сложно за приготвяне, изчистено е от много аромати....С една дума, мое си е.
    Тази рецепта обаче не се роди от това, че исках да приготвя домати с ориз или пък да пълня с нещо домати.Дойде от това, че бях купила едни отвратителни домати.Нали знаете, от онези дето ги слагат вечер зелени на определена температура и те на сутринта са червени и красиви, но като ги разрежете и видите зелените семена ви става ясно, че не ги е докоснал и един слънев лъч.
    При мен може и да бяха гадни доматите, но се предполага, че вие ще разполагате с хубави, узрели и сладки домати, затова ще се радвам да я опитате в този вариант тази рецепта, която леко разнообразих от класическата, да е все пак различна.


Какво изпълзвах:

шест средноголеми домата

осем супени лъжици ориз

(прецених че за размера на доматите ще е достатъчно, но и да остане плънка, кой ще откаже домати с ориз...Не и аз)

супена лъжица домати от консерва

(без значение че в едно ястие слагам пресни домати, винаги слагам и малко от консерва)

две скилидки чесън

чаена лъжичка червен пипер

щипка сушена мащерка

сол

олио/зехтин


  • Издълбавате доматите.За красота запазете си отрязаната горна част.Леко ги посолявам и оставям в чиния обърнати за да може, ако имат вода тя да излезе.
  • В моя случай изхвърлих вътрешната част и използвах друг домат, но вие си нарежете на ситно вътрешността на доматите.
  • С ножа притиснах скилидките чесън и ги нарязах на ситно.
  • В супена лъжица олио (има ястия, при които запазвам добрия стар вкус, а едно време когато готвехме това ястие си използвахме олио), пускам чесъна, разбърквам веднъж и пускам нарязаната част от доматие.
  • Разбърквам пак и прибавям супена лъжица домати от консерва (нарязани), червения пипер, мащерката и прибавям ориза.
  • Заливам с вода (едно към три при мен) и сготвям ориза.Обикновено го обичам по-течен, но за да напълним доматите ни трябва гъста смес.Все пак тъй като различните видове ориз понякога изискват различно количество вода, може и да ви се наложи повече.Важното е да ви е сгъстен ориза.
  • Накрая го посолявам и разбърквам.
  • Готовата смес ако все пак ми е по-рядка бъркам и оставям да се охлади за да стегне.
  • Пълня доматите и нареждам в тавичка.Слагам капачетата.
  • Наливам съвсем малко вода, буквално само да е покрито дъното и поръсвам с олио.Тук вече, ако желаете поръсете със зехтин.
  • Слагам едно две клончета мащерка отгоре и слагам да се пече на 200 градуса.
  • Тъй като реално плънката ни е готова, трябва да запечем само доматите.
  • Нека леко се препекат.
  • Сосът, който се образува, тъй като доматите може и да пуснат теност, може или да сервирате с доматите или да си го топите в тавичката или да го използвате да си полеете салата с него, както направих аз.



Няма коментари:

Публикуване на коментар