Преди време заставам на касата в магазина до нас и едно момче възкликва" Е, най накрая имате домати с ориз, направихте ме щастлив".Колко му трябва на човек, нали? Домати с ориз и всичко е точно.Ама аз го разбирам момчето, защото и аз всеки път преглъщам само като чуя за домати с ориз, толкова да го обичам това най-обикновено ястие.И може би го обичам точно защото е обикновено, няма претенции да е нещо сложно за приготвяне, изчистено е от много аромати....С една дума, мое си е.
Тази рецепта обаче не се роди от това, че исках да приготвя домати с ориз или пък да пълня с нещо домати.Дойде от това, че бях купила едни отвратителни домати.Нали знаете, от онези дето ги слагат вечер зелени на определена температура и те на сутринта са червени и красиви, но като ги разрежете и видите зелените семена ви става ясно, че не ги е докоснал и един слънев лъч.
При мен може и да бяха гадни доматите, но се предполага, че вие ще разполагате с хубави, узрели и сладки домати, затова ще се радвам да я опитате в този вариант тази рецепта, която леко разнообразих от класическата, да е все пак различна.
Тази рецепта обаче не се роди от това, че исках да приготвя домати с ориз или пък да пълня с нещо домати.Дойде от това, че бях купила едни отвратителни домати.Нали знаете, от онези дето ги слагат вечер зелени на определена температура и те на сутринта са червени и красиви, но като ги разрежете и видите зелените семена ви става ясно, че не ги е докоснал и един слънев лъч.
При мен може и да бяха гадни доматите, но се предполага, че вие ще разполагате с хубави, узрели и сладки домати, затова ще се радвам да я опитате в този вариант тази рецепта, която леко разнообразих от класическата, да е все пак различна.
Какво изпълзвах:
шест средноголеми домата
осем супени лъжици ориз
(прецених че за размера на доматите ще е достатъчно, но и да остане плънка, кой ще откаже домати с ориз...Не и аз)
супена лъжица домати от консерва
(без значение че в едно ястие слагам пресни домати, винаги слагам и малко от консерва)
две скилидки чесън
чаена лъжичка червен пипер
щипка сушена мащерка
сол
олио/зехтин
- Издълбавате доматите.За красота запазете си отрязаната горна част.Леко ги посолявам и оставям в чиния обърнати за да може, ако имат вода тя да излезе.
- В моя случай изхвърлих вътрешната част и използвах друг домат, но вие си нарежете на ситно вътрешността на доматите.
- С ножа притиснах скилидките чесън и ги нарязах на ситно.
- В супена лъжица олио (има ястия, при които запазвам добрия стар вкус, а едно време когато готвехме това ястие си използвахме олио), пускам чесъна, разбърквам веднъж и пускам нарязаната част от доматие.
- Разбърквам пак и прибавям супена лъжица домати от консерва (нарязани), червения пипер, мащерката и прибавям ориза.
- Заливам с вода (едно към три при мен) и сготвям ориза.Обикновено го обичам по-течен, но за да напълним доматите ни трябва гъста смес.Все пак тъй като различните видове ориз понякога изискват различно количество вода, може и да ви се наложи повече.Важното е да ви е сгъстен ориза.
- Накрая го посолявам и разбърквам.
- Готовата смес ако все пак ми е по-рядка бъркам и оставям да се охлади за да стегне.
- Пълня доматите и нареждам в тавичка.Слагам капачетата.
- Наливам съвсем малко вода, буквално само да е покрито дъното и поръсвам с олио.Тук вече, ако желаете поръсете със зехтин.
- Слагам едно две клончета мащерка отгоре и слагам да се пече на 200 градуса.
- Тъй като реално плънката ни е готова, трябва да запечем само доматите.
- Нека леко се препекат.
- Сосът, който се образува, тъй като доматите може и да пуснат теност, може или да сервирате с доматите или да си го топите в тавичката или да го използвате да си полеете салата с него, както направих аз.
Няма коментари:
Публикуване на коментар