Или една разкошна рецепта на една още по-разкошна кулинарка Ивана.Нея отдавна съм я коронясала като кралицата на кростатите и изобщо сладките разкошотии, а когато ми трябва нещо италианско, "отивам" при нея.В списъка ми с мечти е да опитам нейните хлябове с квас, за които също има корона, но най-много нейната лазаня с рагу дето я прави незнам колко дни и нощи.С една дума, няма да остана гладна при нея със сигурност.
А оригинала на тази рецепта може да разгледате тук:
https://buonafurcettaivana.blogspot.com/2020/09/ciambellone-di-zucchine.html
Какво е необходимо или какво използвах аз:
две яйца
половин чаена чаша захар ( чашата е с вместимост 250ml)
200 грама настъргани тиквички
200 грама брашно
100 ml олио
препълнена чаена лъжичка бакпулвер
лимонови корички
( използвам едно пакетче на д-р Йоткер, защото много ги харесвам)
пакетче бурбонска ванилена захар
(отново на д-р Йоткер)
щипка сол
- Смесвам яйцата със захарта, олиото.
- Прибавям настърганите тиквички.
- Разбърквам всичко и тогава прибавям брашното с бакпулвера и ароматите, щипка сол.
- Добре разбърканата смес изсипвам във форма с хартия за печене.
- Пекох на предварително загрята на 180 градуса фурна без вентилатор както е казала Ив.
- Печенето е около 35-40 минути, но задължително след 30тата минута проверих с дървено шишче дали е готов.
- Зная, че на снимка ще изглежда по-добре поръсен с пудра захар, но аз не го правя, защото това което приготвям си го хапвам, а аз не обичам да имам още излишна сладост.Но ако искате, поръсете след като изстине кекса.
- Гарантирам ви невероятен сочен и вкусен кекс.
Как пък съм пропуснала толкова хвалби незнам🙂! Благодаря ти, Светле за хубавите думи! Кексът ти е разкошен и се надявам сте го хапнали с удоволствие! ❤️
ОтговорИзтриванеСтрахотен е, Ив :)
Изтриване