Купих си от пазара много свеж и пресен жълт боб.Обикновено този вид боб го приготвяме на гювеч и честно казано никога не съм го обичала, най вече защото ако се изтърве става на конци, а това си е много неприятно.Затова и ако трябва да избирам, бих предпочела зеления боб, но не плоския, който прилича за този жълтия, а оня облия.Него направо го обожавам.
Но виждайки този, който си беше наистина съвсем младолик и личеше, че възрастта му е такава, че да бъде крекъх и вкусен, реших да му дам шанс.Но ми е искаше да е нещо по-различно от една обикновена яхния.Затова реших да го приготвя на фурна и сега ще ви споделя два начина за приготвянето.
Какво използвах за две порции:
жълт боб 250-300 грама
(преценете колко искате да имате в чинията)
един средноголям домат
малка глава зрял лук
пет-шест скилидки чесън
чаена лъжичка сладък червен пипер
чаена лъжичка риган
сол
олио
кашкавал
два яйца с две препълнени супени лъжици кисело мляко
- Почистваме, измиваме и нарязваме боба.
- В малко олио (супена лъжица) и вода (супена лъжица) задушаваме нарязани на ситно лука и чесъна.
- Прибавяме нарязания боб, нарязан на кубчета домат, червения пипер.Посоляваме.
- Задушаваме докато омекне боба.Все пак не го оставяйте да стане прекалено разкашкан.
- Поръсваме с риган.
- Прехвърляме така приготвеното до момента ястие в тавичка (моята е малка, точно като за две порции)
- Първи вариянт: настъргвате кащкавал и запичате.
- Втори вариант: смесваме яйца и кисело мляко и заливате.
- Даже може да има и трети вариант като комбинация от двата.
- Запичаме докато стегне.
- Не се яде вряло, нека да е само топло.
Няма коментари:
Публикуване на коментар