Страници

понеделник, 27 септември 2021 г.

Бананови кексчета и една розова форма

 




    Преди да ви разкажа как се получиха моите кексчета, които не са нито откриване на топлата, че даже не и на студената вода, искам да съм точна и да ви кажа откъде дойде идеята за тях.Видях ги в един страшно красив блог, с едни от най-хубавите снимки на ястия, които много харесвам.

OSSIGENO

    Обикновено бананови кексчета, които съм опитвала са малко сбити или тежки, а на снимките които видях в блога бяха едни такива супер мекички и пухкави.Кулинарното ми око веднага разпозна това, а кулинарната ми страст дори ме прати да си купувам тава, защото предишната я хвърлих с кеф на боклука при поредните неуспешни опити.И аз можеше и да не си купя пак, но като ги видях едни такива розови и кифленски, реших че ще стоят супер и на снимка и във фурната.


    Едно уточнение, което ме наведе на мисълта къде съм грешала преди.Първите кексчета наистина не станаха толкова пухкави и пак щях да се разочаровам, ако не се бях сетила, че единственото съществено нещо което не спазих е, че нямах достатъчно кокосово олио и ги направих с по-малко и от половината.А то олио си трябвало.




Какво използвах:

количествата са за шест стандартни кексчета 


два презрели банана около 300 грама

три супени препълнени лъжици нерафинирана кафява захар мусковадо

осем супени лъжици олио / кокосово или обикновено/

чаена чаша /200 ml/ ръжено (пълнозърнесто) брашно

равна чаена лъжичка бакпулвер

половин равна лъжичка сода

ванилия/ линомонови корички/ коледни подправки

натрошени ядки за украса по желание


  • Пасирате бананите до хубава гладка каша
  • Прибавяте кафявата захар, олиото и разбърквате.Понякога остават малки парченца от захартта и на мен лично не ми пречи, дори ми харесва да ги усещам, но ако търсите съвършенство разбъркайте добре
  • Прибавяте брашното, в което сте сложили бакпулвера, содата и ароматите.
  • Разбърквате добре всичко.Казвам разбърквайте, защото не се разбива с миксер, дори и тел не е необходима.Аз си разбърквах с любимата шпатула.
  • Нареждате хартиени формички в тавата, с лъжица разпределяте сместта и печете на 190 градуса 15-20 минути.Когато се надигнат проверете с дървен шиш и ако излиза чест, готови са.
  • По желание, но аз препоръчвам, защото ще добавите освен другите аромати и аромат на печения ядки, когато разсипете суровата смес във формичките да поръсите с натрошени (не смлени, а натрошени) ядки.Моите са орехи, но използвайте каквито обичате, а може и различни на всяко кексче.




2 коментара: