Или направо да я кръстя Кокосова леща, защото освен кокосовото мляко използвах и кокосово масло.
Това не е рецепта, която някой прави за пръв път. В безкрайната виртуалност има много идеи, като най-вече различни са подправките.Аз каквото и ястие да ви направя от този вид кухня, изобщо и не мисля да я наричам индийска, да не обидя тези хора, но моите любими подправки са точно в тази комбинация, която ще прочетете.Дори Тика масала да ви напиша, пак ще е с тях.Много ги харесвам.
Какво използвах аз:
/ според това колко вода сложите и колко течна е лещата, а и колко сте гладни, това са две или три порции/
чаена чаша червена леща
голяма скилидка чесън или две малки
малка глава стар лук или половин голяма
червена чушка, но не прекалено голяма
две супени лъжици домати от консерва /нарязани/
гарам масала
къри
кимион
сол
кокосово масло
кокосово мляко
лют пипер по желание, но е желателно
Допълнение, което предпочитам да ви разкажа точно сега, защото има значение за количествата продукти:
- относно подправките сложете колкото обичате като количество, а ако нямате гарам масала сложете повечко къри и кимион.
- ако искате по-гъсто ястие не наливайте много вода.Имайте предвид, че по всяко време може да добавяте гореща вода докато ви се получи както го обичате
- количеството на кокосовото мляко е от три супени лъжици до половин кутия, отново оставям да си решите вие
- не прекалявайте с кокосовото масло, просто сложете за допълване на вкуса, около супена лъжица (течно) е напълно достатъчна дори да ви е повече ястието
- Измийте лещата и я залейте с една чаена чаша вода и оставете да постои.Виждате как лещата веднага поема водата.
- Задушене лука, чесъна и червената чушка нарязани на ситно в малко вода и кокосово масло.
- Добавете доматите.
- Добавете лещата, разбъркайте.
- Подправете с подправките и залейте с колкото вода искате.Аз обикновено наливам така, че да е покрита с два пръста отгоре и после доливам гореща вода, ако реша че ми е гъста
- Когато лещата се свари (стойте наблизо, защото става бързо) добавете кокосовото мляко.
- Разбъркайте и оставете на слаб огън но без да завира буквално половин минута
- Ако искате капнете още малко кокосово масло, но аз мисля че колкото се слага в началото е достаъчно.Както винаги обаче ви оставям да си импровизирате по желание.
- Когато сервирате може да си поръсите с лют пипер, ако не сте сложили в ястието.Аз дори си ръся още гарам масала, че много обичам.
Веднъж изпробвали червената леща, има голяма вероятност тя да ви стане любим продукт.Честно казано, ако трябва да правя списък с продукти, които винаги трябва да има в шкафа или килера на една къща, в него винаги ще има червена леща.
Ето и още рецепти с нея:
Няма коментари:
Публикуване на коментар