Страници

четвъртък, 13 май 2021 г.

Червена леща с кокосово мляко

 


Или направо да я кръстя Кокосова леща, защото освен кокосовото мляко използвах и кокосово масло.


 

    Всеки път се чудя защо я наричат червена, далтонист ли я е кръстил така или е било тъмно и оранжевото му е изглеждало червено, така и няма да разбера.Но истината е, че тази леща направо свети в чинията и приканва да я нападнете с лъжицата.Поради тази причина няма да ви занимавам с празни приказки, а направо ви я разказвам.
   Това не е рецепта, която някой прави за пръв път. В безкрайната виртуалност има много идеи, като най-вече различни са подправките.Аз каквото и ястие да ви направя от този вид кухня, изобщо и не мисля да я наричам индийска, да не обидя тези хора, но моите любими подправки са точно в тази комбинация, която ще прочетете.Дори Тика масала да ви напиша, пак ще е с тях.Много ги харесвам.



Какво използвах аз:

/ според това колко вода сложите и колко течна е лещата, а и колко сте гладни, това са две или три порции/


чаена чаша червена леща

голяма скилидка чесън или две малки

малка глава стар лук или половин голяма

червена чушка, но не прекалено голяма

две супени лъжици домати от консерва /нарязани/


гарам масала

къри

кимион

сол

кокосово масло

кокосово мляко 

лют пипер по желание, но е желателно



Допълнение, което предпочитам да ви разкажа точно сега, защото има значение за количествата продукти:

  • относно подправките сложете колкото обичате като количество, а ако нямате гарам масала сложете повечко къри и кимион.
  • ако искате по-гъсто ястие не наливайте много вода.Имайте предвид, че по всяко време може да добавяте гореща вода докато ви се получи както го обичате
  • количеството на кокосовото мляко е от три супени лъжици до половин кутия, отново оставям да си решите вие
  • не прекалявайте с кокосовото масло, просто сложете за допълване на вкуса, около супена лъжица (течно) е напълно достатъчна дори да ви е повече ястието


  • Измийте лещата и я залейте с една чаена чаша вода и оставете да постои.Виждате как лещата веднага поема водата.
  • Задушене лука, чесъна и червената чушка нарязани на ситно в малко вода и кокосово масло.
  • Добавете доматите.
  • Добавете лещата, разбъркайте.
  • Подправете с подправките и залейте с колкото вода искате.Аз обикновено наливам така, че да е покрита с два пръста отгоре и после доливам гореща вода, ако реша че ми е гъста 
  • Когато лещата се свари (стойте наблизо, защото става бързо) добавете кокосовото мляко.
  • Разбъркайте и оставете на слаб огън но без да завира буквално половин минута
  • Ако искате капнете още малко кокосово масло, но аз мисля че колкото се слага в началото е достаъчно.Както винаги обаче ви оставям да си импровизирате по желание.
  • Когато сервирате може да си поръсите с лют пипер, ако не сте сложили в ястието.Аз дори си ръся още гарам масала, че много обичам.





    Веднъж изпробвали червената леща, има голяма вероятност тя да ви стане любим продукт.Честно казано, ако трябва да правя списък с продукти, които винаги трябва да има в шкафа или килера на една къща, в него винаги ще има червена леща.

Ето и още рецепти с нея:

ЯХНИЯ ОТ ЧЕРВЕНА ЛЕЩА

ТАРКА ДАЛ

ЗИМНА ЯХНИЯ С ЧЕРВЕНА ЛЕЩА






Няма коментари:

Публикуване на коментар