Страници

петък, 28 май 2021 г.

Пиле по градинарски

 

    Влизам в магазина за нещо си и попътно минавам покрай топлата витрина.И една голяма тава нямаше как да не привлече вниманието ми.Заглеждам се както винаги в името, защото аз понякога намирам готварско вдъхновение именно по топлите витрини в магазините.Пиле по градинарски.Оглеждам го добре, включвам погледа на манджа-рентген и горе долу установявам какво са сложили вътре.А от магазина излязох с едно пиле.

   Разсъждения на тема, защо това пиле е наречено така и какво общо има градинаря с него.Ами ето какво, градинаря е човек зает, щом е градинар се очаква, че по цял се мотае в градината, нещо отскубва, нещо полива, нещо прекопава...Но и огладнява.И понеже е градинар, използва зеленчуци, а понеже е зает ги приготвя набързо.Поради тази причина това ястие се приготвя още по-бързо ако имате сварено пилешко месо.


Какво използвах:


сварено пилешко месо


стар лук

червени и зелени чушки

скилидки чесън

моркови

домат


риган

сол

олио


  • Пилето е сварено и накъсано на парчета.
  • В малко олио и бульон от свареното пиле задушавам нарязани на едро зеленчуците.
  • Когато омекнат добавям месото, подправям с червен пипер и риган, нарязан домат (или домат от консерва), разбърквам и заливам с бульон.
  • Оставям пет-шест минути на слаб котлон колкото да се смеси всичко.

Варианти:


- в магазина беше без сос, приготвено в тава, но аз исках да се топи, затова бульона/водата, които сложите са по ваш вкус зависи колко и дали изобщо искате сос.
- ако нямате сварено пиле, нарежете на малки парчета пилешко месо, задушете първо самостоятелно в малко олио и вода и после оставете да се готви със зеленчуците.








Няма коментари:

Публикуване на коментар