Страници

четвъртък, 27 август 2020 г.

Руло "Полено" с кондензирано мляко

     
      Ако първото нещо, което ви идва на ум е да ме питате защо се нарича така, нямам идея.Видях името "торта "Полено" най-случайно в нета преди време, сложих я в отметките, защото ми хареса как изглежда и че става лесно.Там я наричаха торта, но според мен руло е по правилно, най малкото заради формата.Защото аз под торта разбирам нещо друго.
   Малко се чака докато стане готова за ядене, но пък е лесно приготвянето.А аз в този блог наблягам на лесните рецепти, защото съм убедена, че не е нужно да стоим по цял ден в кухнята за да имаме вкусно ястие или десерт на масата.И мисля, че тези от вас, които наминават наоколо знаят това.Минимум усилия, максимум доволни стомаси!


    Тортата е убийсвено сладка, какво да се лъжем, аз я преглътнах с убийствено горчиво кафе и тогава получих убийствено съвършенство.Не съдете обаче по моя вкус, защото аз поначало не съм свикнала на прекалено сладки неща, но тези от вас, които обичат сладко, ще им хареса.И как се топи в устата, просто не мога да ви опиша, а уж мога да си служа с думите.



Тортата видях в този сайт, там подробно е показано как се сглобява, така че хвърлете един поглед:

https://dailysoccerdigest.com/torti/torta-poleno-ot-panirano-testo-s-kondenzirano/



   Моите количества са по-малки от оригинала и ви уверявам, че се получи едно добро като големина руло и крема, за който имах опасения, че няма да стигне, в края на краищата се оказа точното количество за това тесто.Повече щеше да е прекалено.


Какво използвах:

бутер тесто - 300 грама
масло - 125 грама 
кондензирано мляко/подсладено/ - 200 ml
/половин кутийка от кондензираните млека на Берьозка/
 капки есенция ром
/ в рецептата използват коняк или ром, но аз реших да не разреждам крема/


  • Леко, но съвсем леко разточвате охладено бутер тесто.
  • Нарязвате бутер тестото на лентички около сантиметър и половина.
  • Печете ги на 200 градуса докато станат златисти и оставяте да изстинат.
  • Лентичките са с такава дължина каквато искате да ви е рулото т.е. преценете според съда за печене или там където ще я сервирате.Аз ги направих по къси и предвидих да се съберат в тавичката.
  • Докато лентите тесто се пекат и изстиват смесете размекнато (но не течно) масло с кондензираното мляко и есенцията.Трябва да получите гладък крем.Разбивах с тел.
  • Слагате парче найлоново фолио или просто найлон или просто торбичка, каквото имате под ръка като отрязвате достатъчно количество, че да можете да навиете рулото.
  • В средата с лъжица намазвате от крема.
  • При мен се получи така: Наредих върху крема три лентички една до друга.Сложих с лъжица крем и наредих отново три ленти.Пак крем.Отгоре още две.Наредих общо осем, а останалите оставих за довършване на готовото руло.
  • Хубаво залейте с останалия крем от всички страни и завийте фолиото като бонбон, така че всичко да е добре стегнато и стягайки давате възможност на крема да се разпредели добре.Освен това всичко се намества като руло и после получавате този ефект като се разреже.И понеже не мога да ви обясня като хората, затова вижте по-горе в оригинала, там блогъра го е показал в снимки, каквито аз не можах да покажа.
  • Слагате в хладилник да стегне няколко часа.Моето стоя цяла нощ, но според мен и по-малко време е достатъчно.Когато крема стегне, той ще държи всичко.
  • Натрошавате останалите ленти и хубаво посипвате готовото руло с тях.Освен за красота покривате така и неравностите.

   Притесненията ми в началото бяха относно маслото, дали не е прекалено, като в оригинала даже използваха и повече.Мислех си, че ще получа някакъв тежък маслен крем, оказа се че с кондензираното мляко се допълват добре.
   Притеснявах се и че след като престои толкова време бутер тестото или ще стане жилаво или мокро и ще стане като дъвчаща гадория.Но не, бутер тестото си беше свежо и леко хрупкаво като баничка.






Малко от подготвителния процес:










3 коментара:

  1. Леле! Отхапах с очите направо, голяма прелест е! Това ще го направя, обожавам бутер тесто с крем! Само един въпрос: кондензираното мляко от онези със захар ли е /сините букви/ или дулсе де лече?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сонче, от тези със захар е.Наистина става много красиво, отдавна исках да го пробвам :)

      Изтриване
    2. Благодаря, Светле! И аз ще го пробвам!😘

      Изтриване