Страници

четвъртък, 12 март 2020 г.

Когато планината ти е в задния двор: Синия вир до Сливен


   Дойде ли месец март и нямам търпение да видя слънцето в почивните дни за да се отправим на разходка в планината.А при нас в Сливен планината ни е буквално в задния двор.При нас си е обичайно в топлите месеци преди и след работа да се правят разходки до някоя близка до града месност.


   И ето че в първата събота на март слънцето напече рано и денят обещаваше да е само за разходка.И така се написа този пътепис за едно много красиво водно място съвсем близо до града, наречено Синия вир.И понеже доста хора ме питаха после в страничката на блога във Фейсбук, за всички начинаещи планинари мога да гарантирам, че пътеката е много приятна, равна в по-голямата си част, а там където има изкачване не е толкова трудно.Все пак когато тръгнете из планините трябва си и малко натоварване, нали?
   Отправната точка на тази разходка е краят на квартал "Колю Фичето", там наблизо се намира и крепостта "Туида" която също си е интересна и отворена за посещения..По пътя за Синия вир ще преминете през една друга известна местност, наречена Долапите.Тези от вас, които не знаят, долапи се наричат барите или мястото където използвайки силата на водата от реките, се перат килими, одеала и всякакви по-големи текстилни изделия, които не може просто да си перете на чешмата.
   Прехода от началото на пътеката при първия Долап до Синия вир е един час, а на връщане понеже вече сте се раздвижили, а и ви държи еуфорията от достигната цел, пътеката се минава още по-бързо.До вас през цялото време ще шуми реката, която ще преминавате от време на време по изградени от добри хора мостчета, а на два пъти ще я преминете без помощно средство, но ако сте съсредоточени от камък на камък, няма дори да се изпръскате.Там където се минава през самата река тя е плитка и не тече бързо.
   Пътеките из нашата планина са идеално маркирани и дори да искате няма да се изгубите като си вървите по означените с боя места..В началото на нашата до последния долап следвате жълта маркировка, а после до самия вир, маркировката е синя.Има и достатъчно табели, някои здрави, някои не толкова, но си ги има.Пътеката също е в много добро състояние, тъй като доста хора я преминават, особено през почивните дни.Има и много места за пикник, ако искате да си постоите сред природата.
   Пътеката е подходяща и за малки деца, които татко ще пренесе през реката когато я преминава и за кученца във всякакви размери.Нашето имаше енергия за още десет такива пътеки.Така че, ако сте наблизо и ви се иска да се разходите сред природата, това е вашето място.
За още разходки в планината близо до Сливен:


Когато планината ти е в задния двор / Природен парк "Сините камъни"/

Един войвода край бреговете на язовира / Комплекс "Вълчан войвода" в село Раювци/

Марянският малък манастир в голямата стара планина

Разходка в планината за начинаещи или един разказ без специално предназначение


Крепост "Туида" под Сините камъни
Кипиловско кале - една от най-скритите крепости в Стара планина

Кипиловско кале, едно повторeно приключение
Римският мост до село Стеврек
2 коментара:

  1. Ох, с нетърпение чакам да се раззелени и тръгвам по екопътеки и подобни маршрути. Имам нужда от природа, въздух и презареждане, които мога да открия само на такива места. Прекрасно е. Благодаря, че сподели!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тази година повече от всяка друга май ще имаме нужда от природа, само там е спокойно и чисто.

      Изтриване