В Испания и особено в Андалусия тези шишчета ги хапват по улиците.Наричат се още Pinchitos morunos и са много,много ароматни и разбира се вкусни.Тяхната родина е Северна Африка, но маврите ги донесли в Испания и така постепенно са се превърнали в испанска храна.В оригинал се правели от агнешко месо, днес обаче най-често се приготвят от свинско, дори и от пилешко.Много били популярни и във Венецуела, както прочетох докато търсех оригинални рецепти.Но тъй като не съм имала удоволствието да ги опитам там, ще се придържам към испанската версия.
Приготвят се на скара или барбекю с дървени въглища, но аз поради липса на такива в къщи ги приготвих в добрия стар грил-тиган.
Какво е необходимо:
Необходими са ви подправки,защото те правят тези шишчета различни.
За да се придържам към оригинала разгледах няколко рецепти и всички бяха горе долу еднакви с малки разлики в подправките.
свинско месо - около 400 грама
2-3 скучани скилидки чесън
една равна чаена лъжичка смлян кориандър
една чаена лъжичка червен пипер
една равна чаена лъжичка сух риган
една чаена лъжичка млян кимион
2 чаени лъжички сол
половин чаена лъжичка стрита мащерка
(тя не присъстваше навсякъде,но аз имам и сложих)
половин чаена лъжичка куркума за цвят
(може и без нея,но ако я използвайте внимавайте с количеството,не трябва да е много)
една супена лъжица зехтин
- Месото (моето е от плешка) се почиства от ципи и мазнина и се нарязва на парченца.
- Смесват се сухите подправки с чесъна и зехтина и с тази марината много добре се смесват парчетата месо.
- В някои рецепти първо слагаха месото на шишчетата и тогава ги намазваха с маринатата,но аз първо ги мариновах и тогава наредих.
- Стоят в марината поне два часа в хладилник.
- Нагрявате барбекю,скара или както мен тиган и печете около 2-3 минути от всяка страна в зависимост колко големи сте ги нарязали.
- Отрежете половин лимон и го сложете на скарата/тигана с отрязаното надолу и оставете за половин минута.При сервиране капнете върху шишчетата капки лимонов сок.
- Аз ги сервирах върху арабска питка.
- Може да поднесете с нарязани зеленчуци (домат,чушка,краставица).
Допълнение: В някои рецепти използваха и къри и/или черен пипер, така че може да пробвате да обогатите още повече вкуса.Аз лично чак такова смесване на подправки не обичам, затова използвах само посочените по-горе.
За любимата ми Испания и още повече Андалусия съм разказвала тук:
За малкото и много бяло селище Михас:
За Беналмадена и още нещо:
А за много други истории и рецепти,добре сте дошли в страничката на блога във Фейсбук:
О, това ще го пробвам. Чудесно звучи!
ОтговорИзтриванеМного ароматни стават,а може и още да се експериментира с подправките :)
Изтриване