Страници

понеделник, 19 февруари 2018 г.

Печена доматена супа

   Хубавото на тази супа е, че може да си я приготвяте по всяко време на годината.През лятото със слънчеви домати, през зимата с консервирани.Рецептата или по скоро идеята за нея е по спомен от предаване по 24 Kitchen където със сигурност е имало много повече съставки от моята, но аз предпочетох да е по семпла, понеже не обичам да има прекалено много продукти в едно ястие.
    А като цяло идеята на мен не ми е чужда, защото през лятото приготвям подобен печен доматен сос за паста или риба, който става феноменален:





Какво е необходимо (за 2 порции):


една консерва белени домати (моята е 420гр)
или
десетина пресни консервни домата

една-две печени червени чушки
/или една сурова/

пет-шест скилидки чесън
две супени лъжици зехтин
доматено песто за още по богат вкус - по желание - една супена лъжица
сол и захар, за предпочитане кафява
сух риган стрит на много фино - една равна чаена лъжичка
пармезан - една супена лъжица

за сервиране - препечени филийки със сирене или принцеси с кашкавал



  • В съд за печене нареждате разрязани на половинки консервни домати / и пресни и консервни/
  • Нарязвате печените чушки /ако нямате печени в момента и една сурова става.
  • Слагате нарязани скилидки чесън и поръсвате със зехтина, щипка сол и щипка захар, ригана /стрит много на ситно/
  • Печете на 220 градуса докато доматите се запекат.Не трябва да изгарят.Внимавайте скилидките чесън да са под доматите и да не почерняват, защото горчат.
  • Както са си в тавичката, с помоща на джаджата за мачкане на картофи или с вилица, намачквате доматите с чушките и чесъна.На този етап имате страхотен свеж доматен сос.
  • Пасирайте или добре разбийте получения сос.
  • По желание, но наистина обогатява вкуса, прибавете доматено песто.Добавяте и пармезан.Ако в пестото ви се съдържа пармезан, може да се сложат две лъжици само песто.
  • Опитвате на вкус и ако е необходимо посолете или добавете захар.Разбъркайте добре.
  • Прехвърляте всичко в тенджерка и заливате с вряла вода, като количеството е както ви харесва на гъстота.При мен е две чаени чаши.
  • Оставяме супата да заври и спираме.По желание може да се прецеди или пасира до гладка смес, но на мен семките не ми пречат и не правя нищо друго.
  • Сервираме с препечени филийки със сирене или принцеси с кашкавал.Нещо солено, което да балансира сладко-киселата ни супа.
  • Може да поръсите и още зехтин отгоре или още пармезан.




    Много често при мен печените домати не стигат до супа, защото сложени върху препечена филия със сирене е голяма вкусотия и докато се усетите може да не ми останат за супа:






Ако обичате супи като мен,ето още няколко предложения:
















2 коментара:

  1. Много ми хареса тази супа. Скоро ще си направя нещо подобно и аз :)
    Чудесна рецепта, Светле!

    ОтговорИзтриване