Страници

петък, 6 януари 2017 г.

Билкови кифлички


Имам си едно вълшебно бурканче в шкафа.В него има може би най-любимата ми смес от подправки,които някъде в едни френски земи наричат провансалски билки.Една щипка ароматизира по невероятен начин всичко до което се докосне.



Какво е необходимо: 

За тестото:
брашно - 250 грама
прясно мляко - 150 ml
прясна мая - 10 грама
захар - 1 супена лъжица
щипка сол
яйце - 1 брой
масло - 25 грама

За намазване:
смес от провансалски подправки или билки или всякакви други по желание
зехтин


Начина на замесване и приготвяне на тестото,както и оформянето на кифличките е както при тези КАНЕЛЕНИ КИФЛИЧКИ.
Дозата е наполовина,като за проба.Формата разбира се е без значение,може да е като гевречета,бретцели или просто като рогчета.
  • Замесих лепкаво тесто,което все пак трябва да се отделя от стените на съда където се меси.
  • След като втаса разточих тестото на набрашнена дъска,поръсих с билковата смес и намазах със зехтин.
  • Прегънах на две и нарязах на лентички.Идеята е подправките и зехтина да си останат вътре.Тестото е меко затова с набрашнена ръка раздърпвах и усуках лентичките. После всяка една завих в кръг.
  • Загрях фурната на 250 градуса и пекох около десет минути.Отново като при кифличките.Когато се зачервиха,извадих една и отдолу си беше зачервена.


Ех тези провансалски билки,всичко приготвено с тях ухае невероятно.




Ако ви се ходи до провансалски пазар,откъдето да си вземете такива билки ето един в Антиб:На провансалски пазар в Антиб

А това е един Средиземноморски солен кекс,който става не по-малко ароматен и винаги се харесва на всички,които го опитат.




За други рецепти или истории за пътувания,заповядайте и във Фейсбук:

Няма коментари:

Публикуване на коментар