От опит вече зная,че най-вкусните ястия много често стават случайно или по погрешка.Както повечето неща на този свят.От останали продукти в хладилника или липсващ продукт се заменя с друг и така в един момент опитвайки новата импровизация,разбирате че си имате нова рецепта за блога.
Тази леща беше замислена като една обикновена чорбичка да ме сгрее вътрешно в един мрачен дъждовен ден.Защото аз в дъждовни дни най-много от всичко обичам гореща леща.
Имах дъждовен ден но се оказа,че нямам обикновена леща,а само червена взета за някакви индийски експерименти.А грешката дойде,че вместо в бурканчето с чубрица,съм бръкнала в това с босилека.Резултата? Божествена леща :)
Какво е необходимо (за 2 порции):
- червена леща - 1 чаена чаша
- моркови - 1брой
- зелена чушка сиврия (дори през лятото когато има обикновени) - 1 брой
- чесън - една по голяма скилидка
- босилек - около една чаена лъжичка ситно стрит
- зехтин - 1 с.л. и още за доовкусяване при сервиране
- сол на вкус
Червената леща има това прекрасно свойство да се сварява за отрицателно време.Освен това почти утроява количеството си,което я прави идеална за изхранване на много гладни хора.
- Нарязваме моркова,чушката и чесъна.
- В тенджера слагаме зеленчуците,лъжица зехтин,ситно стрит босилек,разбъркваме и пускаме котлона.Само една две минути и заливаме с вода според порциите.Тук решавате колко гъста ще я искате готовата леща и си преценявате колко вода да сложите.
- След точно 15 минути лещата беше готова,посолих и я свалих от котлона.Отгоре поръсих с още малко зехтин,нещо което може да направите и при сервиране.
Какво е една гореща леща без нещо люто.Предишната вечер бях напукала люти чушлета,които си стояха в марината в хладилника и всичко се допълни перфектно.
Идеален начин да се отпразнува един дъждовен ден :)
Допълнение:
Няколко пъти вместо със зелена чушка правих лещата със стрък зелен лук и се получи също много вкусна.
Лютите чушлета през зимата или лятото са по тези рецепти:
Няма коментари:
Публикуване на коментар