Страници

четвъртък, 21 януари 2016 г.

Много гъбена супа



  През лятото и когато е там гъбеното време като се разхождаме из горите често намираме всякакви гъби.И манатарки и булки и рижики и пачи крак.Някои ги познаваме, от други бягаме, но като цяло повече ни харесва да ги "берем" само с фотоапарата.Затова и тази рецепта е приговена с гъби от магазина и още нещо.




    Преди време видях, че в супермаркетите са пуснали най-различни видове изкушени диви горски гъби в пакетчета.Често правя гъбени супи и реших да пробвам като добавя от тях за аромат.Оказа се, че има много видове и след като ги гледах и разглеждах, накрая реших да взема микс от няколко вида.Добавих в кошницата обичайните печурки и гъби кладница и бях готова за приготвянето на супата.




Какво ви е необходимо:

гъби (различни видове печурки) - 300 грама
гъби кладница - 300 грама
микс от сухи гъби - 2 супени лъжици
(може да сложите и само сушени манатарки)
лук - 1 малка глава
морков - един брой
масло - 1 супена лъжица
олио - 2 супени лъжици
фиде или начупени тънки спагети

За застройката: 
яйце - 1 брой
кисело мляко - 3 супени лъжици
брашно (най добре препечено) - една супена лъжица
оцет - 1 супена лъжица
сол

нарязан магданоз


  • В масло и олио задушаваме нарязани на много ситно лук и морков.
  • Добавяме нарязани пънчетата на печурките и заливаме с една чаена чаша топла вода или да се покрият и малко отгоре продуктите.
  • За още по-богат вкус прибавям и още малко масло.Добавяме сушените гъби, които може да накиснете предварително или като мен да ги нарежете много на ситно.
  • Прибавяме и начупените спагети или фидето.
  • Посоляваме и разбъркваме и се оставя така поне десет минути на слаб котлон да омекват гъбите, лука и моркова.Само ако се изпари през това време водата, добавете още малко, задължително гореща.Така получаваме нещо като концентрат на гъбена супа, в който има и аромат и цвят от морковите.
  • Чак когато са ни омекнали продуктите наливаме още гореща вода според броя порции или според това дали обичате супата по гъста или по-течна.В моя случай са четири купи.Имайте предвид, че със застройката ще стане още по-голямо количество.
  • Сега добавяме нарязани и останалата част от печурките.Идеята е, да усещате, че ядете гъбена супа т.е. да усещате парченцата гъби, които са нежна работа и ако ги сложите от началото има голяма вероятност да се стопят при готвенето, но като сте сложили само пънчетата в началото, вече имате аромат и вкус на гъби, само трябва да довършите.
  • Много внимателно почистваме кладниците.Тези гъби са...ами като гъби са и попиват много течност и ако се прекали с миенето стоят като наквасени. Затова ги избърсвам леко или ако се налага да се мият, то е на много слабо течаща вода буквално за секунда.
Всички видове гъби ги измивам точно преди да се използват.Така не се размекват.
  • Прибавяме гъбите кладници.Не ги режа, а внимателно ги накъсвам в супата.
  • Те са много нежни и им трябват 5-8 минути за да омекнат.
  • В това време приготвяме застройката.
  • Разбиваме яйцето, добавяме киселото мляко и брашното.Посоляваме, ако е необходимо.Когато се получи гладка смес, добавяме една супена лъжица оцет за да не се пресече яйцето.Взимаме от горещата супа и добавяме към застройката, разбъркваме добре.Целта е температурите да са еднакви.
  • Застройваме супата
  • Поръсваме с магданоз и оставяме две-три минути и той да си пусне аромата.Аз лично обичам магданоза да е сготвен и го слагам в момента когато слагам последните гъби.Но това е въпрос на вкус.
  • По желание може да си сложите още масло в супата.
Не сервирайте супата веднага, нека да си почине малко и всички аромати да изпъкнат.

Получава се невероятно ароматна и супа и във всяка лъжица има нещо различно като вкус и аромат заради сушените гъби.

Ако нямате сушени гъби, защото аз не винаги намирам такива, направете си супата без тях. Начина ми на приготвяне пак ви гарантира чудесен гъбен вкус и аромат.






И както винаги когато правя нови снимки къмв някоя рецепта, запазвам и старите за спомен.


















2 коментара: