От много дълго време в Инстаграм се върти една рецепта за пълнени патладжани с моцарела и маслини.Де що има блогър там я приготви и поради това реших, че така или иначе сте я срещали вече, защо и аз да повтарям.По добре да я измисля по различна.
Приготвят се по-бързо и са по-леки от другите ми рецепти с патладжан.
Какво използвах:
Реших да ви дам количества за един патладжан, така колкото и да правите ще прецените от кое колко ще ви трябва
Един среден патладжан
Две супени лъжици олио
Щипка сол
Настърган половин домат или цял ако не е много голям
Две супени лъжици натрошено сирене фета
(Избрах него защото е по кремобразно, но поради същата причина може да използвате крема сирене)
Няколко маслини
(Зависи колко са солени, но по възможност използвайте натурални)
Листенца пресен босилек
- Обелвате патладжани, но за по интересно може да го обелите на ивици, като зебра
- Разрязвате го на половини.
- С остър нож разрязвате като решетка, но без да пробивате.
- Намазвате половинките с олио, но така че да проникне навсякъде.Ако имате зехтин за готвене, може да замените
- Слагате върху хартия за печене и печете на 200 градуса около половин час.Проверявайте с нож и когато е омекнал е готов.
- За еър фрайър градусите са същите, около 20 минути
- Вадите патладжаните и с вилица хубаво намачквате средата на всяка половинка.
- Слагате по лъжица от настъргания домат и дори с вилица размесвате с намачканата среда на патладжана
- Първоначално мислех да направя доматен сос, но реших че през лятото да цапам още една тенджера, да пускаме котлони не е нужно, освен това става по-тежко, а така е супер свежо и леко.Ако ви мързи да вадите ренде за домата, просто го накълцайте много добре, но нека е накълцан, не просто резени домат.
- Слагате натрошеното сирене и между него подреждане половинки маслини.Нали няма да забравите да махнете костилките и после някой да има нужда от зъболекар?
- Накъсвате листенца босилек и също притискане между сиренето и маслините
- Отгоре поръсете с малко настърган кашкавал.Ако ви идва в повече, пропуснете го.Аз го слагам за да държи плънката когато се разтече.
- Връщате във фурната и оставяте не повече от пет минути, дори може да е на изключена фурна.
- Не го запичайте, само да се разтопи.
- И веднага казвам защо, защото няма да ги ядем врели, ще оставим да са само топли, а знаете, че препечен кашкавал като изстине става на подметка, а така ще си е мек и вкусен.
- И както казах оставяте да се охлади. Не да изстине, но все пак да не подскачате от гореща хапка когато го опитате.А и тогава вкусове се усещат най добре
Светле,
ОтговорИзтриванеправя патладжани по този начин - както са печени на ивици по повърхността.Но не съм правила с плънка.Лесна, вкусна и интересна идея.Патладжаните са вкусен и достъпен зеленчук.
Благодаря за рецептата ! Поздрави !
Напоследък много често ги приготвям така, само сменям плънката.Благодаря, Ели! Поздрави!
Изтриване