Извода, който си направих от този сладкиш, ако изобщо трябва да се вадят изводи от сладкиши е, че винаги трябва да има някъде из шкафове, килери, скривалища пакет бишкоти.Защото не се знае кога ще ви хване желанието за сладко или в моя случай да ви донесат един куп ягоди, които в един момент тръгнаха да се разтичат и увяхват и се наложи да се действа по спешност.
Основни моменти:
както разбирате количествата са спрямо моя съд, където наредих сладкиша, затова за повече увеличете или си го направете по свой вкус, аз само ще ви дам насоките
използвам бурбонска ванилена захар, защото с нея сладостта е достатъчна, ароматизира много добре и не е течна да разводни крема
крема може да се приготви и само със заквасена сметана, но в комбинация с другата стана по-пухкав и лек.В рецептата, откъдето почерпих идеята използваха само сладкарска сметана, но аз си обичам леко киселия и млечен вкус на заквасената и затова винаги я предпочитам.
не използвам друга захар освен ванилената, защото бишкотите са доста сладки, сладкарската сметана също, а и накрая заливаме със сладко пюре
много е хубаво да имате стъклен съд с капак, който се затваря плътно.Не само за сладкиши, ами изобщо за съхранение на ястия, които трябва да стоят в хладилник, но не е добре нито те да ароматизират вътре, нито да поемат чужди аромати.Това разбира се е само вметка в случая
Какво използвах:
продуктите ми са според съда, който е с размери 20х20 см и височина 8 см
бишкоти -16-18 броя
(при мен са толкова,някои разбира се чупих за да се сместят)
половин чаена чаша прясно мляко с чаена лъжичка бурбонска ванилена захар
голяма кофичка заквасена сметана / 400 грама/
половин малка кутия сладкарска сметана /100 ml/
нарязани ягоди - при мен е около половин чаена чаша, но може и повече, освен това наредих покрай стените половинки ягоди, но накрая те не се виждаха така ефектно както ми се искаше
чаена лъжичка бурбонска ванилена захар
за заливката:
ягоди - около 300 грама
супена лъжица пудра захар
чаена лъжичка нишесте
Този сладкиш търпи импровизации, но в този си вид и съоношение на продукти се получи много добре: напоени колкото трябва бишкоти, пухкав крем със свежи ягодки и накрая невероятно ароматната заливка, коато после се разтичаше във всяка хапка
- първо приготвих крема: разбих с тел сладкарската сметана и смесих със заквасената.Ароматизирах с чаена лъжичка бурбонска ванилена захар
- в чиния смесих прясното мляко с бурбонската захар
- потапях бишкотите само от едната страна и редих на дъното на стъклен съд
- отгоре залях с половината крем
- още един ред бишкоти и крем
- така наредения сладкиш сложих в хладилника
- сладкото ягодово пюре може да се приготви и предварително, тъкмо ще изстине навреме, но при мен се получи накрая
- пасирах ягодите и излях пюрето в тенджерка, поръсих със супена лъжица пудра захар и изварих само няколко минути.Прибавих внимателно чаена лъжичка нишесте и сгъстих.Не трябва да става каша, а гъсто пюре.Ако нишестето ви стане на бучки, разбийте пюрето с тел или пък самото нишесте предварително разтворете в мъничко вода и така го прибавете.Охладете и залейте сладкиша.Върнете отново в хладилника.
Идеята за сладкиша видях тук:
https://www.youtube.com/watch?v=XN1mO-4BBj4&list=RDCMUCy3QtOQ7NiSEOs7JO-7vq7A&index=1
Няма коментари:
Публикуване на коментар